Dierenambulance woest over 'wanbeleid' bij Dierenbescherming

© Pixabay
DE RONDE VENEN - De Dierenbescherming en dierenambulance De Ronde Venen/Amstelland gaan vanmiddag met elkaar in gesprek over een hoog opgelopen conflict. De dierenambulance heeft daarbij hard uitgehaald naar de Dierenbescherming.
Dieren zouden onnodig lijden tijdens transporten naar de dierenarts. "Er wordt bezuinigd op manieren waar het dier de dupe van is", stelt de dierenambulance.
Gisteren plaatste de dierenambulance een lange post op Facebook, waarin gesteld werd dat katten met botbreuken "pijnlijke en onnodig lange" ritten tegemoet gaan. De dierenambulance zegt dat het "al jaren" rommelt bij Dierentehuis Amstelveen, onderdeel van de Dierenbescherming.

KOSTEN VAN DE DIERENARTS

Na jarenlange problemen met de Dierenbescherming, zoekt de dierenambulance nu de media op, vertelt voorzitter Miriam Bosman. "Wij hebben de Dierenbescherming meerdere malen gebeld, gemaild en klachten neergelegd met de waarschuwing dat we dit zouden gaan doen. Gisteren heb ik dit verhaal op Facebook gedeeld, en wat denk je? Vanochtend werd ik direct gebeld door de nieuwe regiomanager. Het kan dus wel."
De dierenambulance wil de dieren zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde dierenarts brengen, maar de Dierenbescherming zou in het kader van bezuinigingen naar een goedkope dierenarts willen, 35 minuten rijden verderop.
Dat het helpen van gewonde dieren geld kost en dat daar bij gebrek aan geld op bezuinigd moet worden, begrijpt Bosman goed. "Maar dan komt de clou van het hele verhaal: de Dierenbescherming weet zelf niet eens wat welke dierenarts kost. Onlangs was ik met een klein katje met een gebroken poot bij een dierenarts in De Ronde Venen, de Dierenbescherming stond erop dat ik naar Amstelveen zou rijden. Toen ik even rondbelde, bleek dat het daar 110 euro kostte, terwijl die dierenarts waar ik al was maar 35 euro rekende."

KASTJE NAAR DE MUUR

De dierenambulance stelt telkens van het kastje naar de muur gestuurd te worden in een poging om afspraken te maken. De Dierenbescherming laat weten zich "niet te herkennen in het beeld dat door de dierenambulance wordt geschetst".
"Wanneer een dier wordt aangetroffen in een levensbedreigende situatie, of hevige pijn heeft, mag (en moet) het door de dierenambulance naar de dichtstbijzijnde dierenarts gebracht worden. Ook bij twijfel over de situatie van het dier, staat het de dierenambulance vrij om deze keuze te maken", stelt de Dierenbescherming in een verklaring.
"Alleen wanneer er geen sprake is van acute dierennoodhulp, wordt het dier naar een dierenarts gebracht waarmee de Dierenbescherming afspraken heeft gemaakt over dienstverlening en kosten. Deze keuze maken we als goed doel, om met de gelden die we van donateurs en leden krijgen zoveel mogelijk dierenwelzijn te verbeteren." De twee partijen laten aan RTV Utrecht weten later vanmiddag in gesprek te gaan over de gang van zaken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.