Belastingtarieven: een ingewikkelde klus voor Vijfheerenlanden

© RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN - Per 1 januari is de fusie tussen Vianen, Leerdam en Zederik helemaal rond. Dan gaan de drie gemeentes samen op in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Komende maanden wordt er op de achtergrond hard gewerkt om de drie gemeentes samen te smelten tot één gemeente.

BELASTINGEN

Eén van de regelingen die nu nog verschillen per gemeente maar straks voor iedereen gelijk moeten zijn, zijn de regels en de hoogte van de gemeentelijke belastingen. Arie Keppel, wethouder in Leerdam laat weten dat er op dit moment hard gewerkt wordt aan deze opgave. "We willen de ongelijkheid zo snel mogelijk opheffen."
De grondslag, de methodiek waarop de belastingen worden berekend is nu per gemeente verschillend. Daar moet één methodiek voor ontwikkeld worden. "Het is best ingewikkeld. Er zit heel veel werk in het veranderen van verordeningen, het uitrekenen en opnieuw facturen versturen. We willen straks op één factuur zoveel mogelijk belastingen zetten dus daar moet ook nieuwe software voor komen. Dat is logistiek dus ook wel een heel grote operatie, waar we onze handen vol aan hebben."
Daarnaast zijn er twee gemeentes die zelf de belastingen innen en één van de drie gemeenten heeft het uitbesteed. Daar moet ook straks één werkwijze voor Vijfheerenlanden voor bedacht worden.

LAAGSTE TARIEF

Als eerst in het nieuwe jaar wordt geprobeerd om de WOZ-belasting, afvalstoffenheffing en de rioolbelasting voor iedereen in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden gelijk te maken. Dat wordt volgens Arie Keppel in de eerste vergadering van de nieuwe raad geregeld. "En dan gaan we daar als het goed is één tarief van maken."
Daarnaast zijn er veel leges waar nu verschillende tarieven voor gelden in de drie afzonderlijke gemeentes. "De tarieven voor bijvoorbeeld een paspoort, rijbewijs en begrafenisrechten verschillen. Maar in het nieuwe jaar wordt daar één tarief voor gehanteerd. De hoogte van het tarief is het laagste bedrag wat nu in één van de drie gemeente wordt gevraagd. Tot het moment dat de gemeenteraad een besluit neemt over de tarieven voor Vijfheerenlanden." Hiermee wordt voorkomen dat binnen de gemeente Vijfheerenlanden de kosten voor bijvoorbeeld een nieuw paspoort kunnen variëren van 60 tot 80 euro, zegt Keppel.

HONDENBELASTING

Op dit moment wordt er in Zederik geen hondenbelasting gerekend. In Vianen en Leerdam wel. Dit is een zogenoemde 'keuzebelasting'. Een gemeente hoeft er niet voor te kiezen om hiervoor belasting te heffen. In Vianen kost het 78,50 euro om één hond te hebben. Heb je twee honden dan betaal je twee keer dit tarief. Bij meer dan twee honden dan betaal je in Vianen 117,80 euro per hond extra. In Leerdam kost het iets meer om een hond te hebben. Per jaar betaal je voor één hond 87,84 euro. En voor iedere volgende hond betaal je 117,00 euro per jaar.
Een ander voorbeeld van zo'n keuzebelasting is parkeerbelasting. Dit is op dit moment alleen in Leerdam ingevoerd. Of hondenbezitters in Vijfheerenlanden straks belasting voor hun hond moeten gaan betalen en of parkeerbelasting wordt ingevoerd, dat bepaalt de nieuwe gemeenteraad. Totdat de nieuwe gemeenteraad hier een besluit over neemt verandert er voor de inwoners niets.
Keppel: "Voor het harmoniseren van de keuzebelastingen is twee jaar de tijd. Het zal wel eerder geregeld worden. Maar dat is nieuw beleid en heeft nog niet gelijk de urgentie om dat voor iedereen gelijk te maken. Die blijven voorlopig nog in stand zoals de tarieven nu gelden voor de drie gemeenten apart. Die zullen dan nog wel verschillend zijn."

BELASTINGDRUK

De gemeentebelastingen bij elkaar zorgen voor 25 tot 30 procent van de inkomsten van de gemeente. Wethouder Arie Keppel: "Alle inkomsten bij elkaar maken het inkomstenpotje en daar staan de uitgaven tegenover. Het is maar net welk ambitieniveau je als gemeente hebt. Wat je weer wilt investeren, of je meer wilt investeren of juist minder. Dat beleid zal de belastingdruk bepalen. En dat beleid laat ik aan de nieuwe raad over."
Wat de inwoners van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden gaan betalen aan belastingen zal wel gaan verschillen van wat ze nu betalen. Keppel: "Als we nu kijken naar de belastingdruk, in de onroerendezaakbelasting (OZB) dan zie je dat Leerdam een relatief dure gemeente is en Vianen de goedkoopste. Zederik zit er tussenin. Dat betekent als we gaan harmoniseren dan zal het zo zijn dat we ongeveer op het tarief van Zederik uitkomen. Dan zullen de Vianezen wat meer gaan betalen en de Leerdammers wat minder."

NIEUWE GEMEENTERAAD

De uiteindelijke keuze voor de hoogte en invoering van bepaalde belastingen ligt bij de nieuwe gemeenteraad van Vijfheerenlanden. Op 21 november zijn er gemeenteraadsverkiezigen en gaan de bewoners van de drie gemeentes naar de stembus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.