Verloren handschoenen krijgen tweede leven in tentoonstelling

v.l.n.r.: Van Koppenhagen, Kooij, Koning en Van Koningsbrugge.
v.l.n.r.: Van Koppenhagen, Kooij, Koning en Van Koningsbrugge. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
UTRECHT - Waar handschoenen rond deze tijd van het jaar langzaam weer aan worden getrokken, worden ze tijdens een tentoonstelling aan de Utrechtse Draaiweg heel anders gebruikt. Tijdens de expositie In de Goot kunnen bezoekers kunst gemaakt van achtergelaten handschoenen bewonderen. "Een aantal mensen dacht wel: gaan jullie hier nou echt mee door?"
De tentoonstelling komt voort uit een initiatief van Utrechters Stephanie Koning en Jeffrey Kooij. Zij verzamelden verloren handschoenen op straat en probeerden deze via een Instagramaccount weer te herenigen met de eigenaar. Dit werd geen succes, van de 130 opgeraapte handschoenen kwamen er slechts twee terug.
Een van de favoriete kunstwerken van Koning.
Een van de favoriete kunstwerken van Koning. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Het leverde wel iets leuks op. De handschoenen zijn omgetoverd in knuffeldieren, koffiemokken en zelfs in mutsen. "Kunstenaar Ruud van Koningsbrugge heeft ons benaderd toen hij zag dat we hiermee bezig waren, omdat hij vroeger ook kunst van handschoenen en andere op straat achtergelaten voorwerpen heeft gemaakt. We brainstormden wat en daar is deze expositie uitgekomen", volgens Koning.
"Sommigen hadden niet verwacht dat we hiermee door zouden gaan", gaat ze verder. "Maar toen het eenmaal vorm kreeg en men zich realiseerde dat we serieus waren, kregen we positieve reacties. Mensen, onder wie vrienden van ons, helpen ons nu ook."
Vogels gemaakt van handschoenen.
Vogels gemaakt van handschoenen. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Samen met mede-kunstenares Juut van Koppenhagen ging Van Koningsbrugge aan de slag. Hij had duidelijk wat gemeen met de initiatiefnemers. "Ik loop ook constant handschoenen op te rapen. Ik begon me bijna schuldig te voelen dat ik er gelijk kunst van ging maken terwijl zij probeerden de handschoenen terug te bezorgen."
"Dit is een schot in de roos. Het is leuk om met mensen op één lijn te zitten. Het was een uitdaging om voor zo'n tentoonstelling dieper te graven naar nieuwe ideeën, maar het is goed gelukt." En hij ziet nog een persoonlijk voordeel aan dit project. "Het leukste is met jongere mensen samenwerken, omdat ik zelf op leeftijd raak."
Een van de kunstwerken uit de expositie.
Een van de kunstwerken uit de expositie. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
De tentoonstelling In de Goot in het SWK-gebouw aan de Utrechtse Draaiweg is nog te zien tot en met 28 oktober.
Een handschoenententoonstelling in Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.