Kockengen 'waterproof', maar inwoners oude dorp vrezen natte voeten

© RTV Utrecht
KOCKENGEN - Bewoners van de oude dorpskern in Kockengen vrezen dat de straten en hun huizen straks weer onderwater staan als het een keer flink regent. "Als het nog meer gaat regen dan in 2014 moet ik misschien een boot aanschaffen", zegt Kockenger Jean-Pierre Dreau.
Dreau doelt op de wateroverlast van vier jaar geleden. Toen stond heel Kockengen blank na een hoosbui. "Bij mijn binnenplaats kwam het water gewoon 30 centimeter omhoog. Het water stroomde de kamer en de keuken in en vernielde de houten vloer." 
Na de regenbui van 2014 is er een hoop gebeurd. Gemeente, provincie en waterschap sloegen de handen ineen om in de toekomst droge voeten te houden. Het project 'Kockengen Waterproof' werd in het leven geroepen en straten werden opgehoogd en rioleringen vervangen.
"Wij dachten dat het gebied aangepakt zou worden", zegt Joseph Toonen van de PvdA in Stichtse Vecht. "Maar het oude dorp heeft geen last van bodemdaling dus valt het per definitie niet onder het project. Dat is best zorgelijk." Want hoewel de oude dorpskern dus geen last heeft van inklinkende veengrond heeft het wel te maken met wateroverlast.
Het water kwam gewoon 30 centimeter omhoog. Het stroomde de kamer en de keuken in
inwoner Kockengen

VRAGEN

De PvdA heeft daarom vragen gesteld aan het college over de zorgen van de inwoners. En ook in de Provinciale Staten staat het project 'Kockengen Waterproof' inmiddels op de agenda.
Wat Jean-Pierre betreft zou er in ieder geval nog eens gekeken moeten worden naar de situatie in de oude dorpskern. Hij heeft tenslotte ook het recht om tegen het water te worden beschermd. "Ik betaal ook mijn waterschapsbelasting."
En de oplossing? Jean-Pierre weet het ook niet precies, al heeft hij wel een idee. "Om het riool te ontlasten zou er misschien een reservoir kunnen komen waar al het water naartoe gepompt kan worden."
"Als het nog meer gaat regenen, moet ik misschien een boot kopen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.