Burgemeester over overleden Toon Gispen: "Een groot inspirator, ik zal hem missen"

Toon Gispen, 1938 - 2018.
Toon Gispen, 1938 - 2018. © RTV Utrecht
UTRECHT - Politicus en schrijver Toon Gispen is overleden, meldt de gemeente Utrecht. Gispen was van 2001 tot en met 2005 wethouder voor Leefbaar Utrecht. Ook schreef hij een groot aantal Nederlandse hits. De 80-jarige Gispen was al geruime tijd ziek.
Toon Gispen werd op 8 juli 1938 geboren. Zijn moeder was lerares Nederlands. Zijn vader, die classicus was, overleed toen Gispen negen jaar oud was.
"Dit is een erg verdrietig bericht, in de eerste plaats voor zijn vrouw, dochter en naaste familie. Toon was geliefd en werd bewonderd door velen. Utrecht is hem veel dank verschuldigd", zegt burgemeester Jan van Zanen.
"Als wethouder Cultuur (2001-2005) heeft hij veel van zijn creatieve initiatieven in praktijk gebracht door anderen voor zijn ideeën enthousiast te maken. Dat kon hij als geen ander met zijn fijne pen en welbespraaktheid. Voor mij als collega-wethouder was hij een groot inspirator, we hebben altijd contact gehouden met elkaar. Ben blij dat ik hem onlangs nog mocht bezoeken. Ik zal Toon erg missen."

LEEFBAAR UTRECHT

In Utrecht is Gispen vooral bekend geworden als politicus voor Leefbaar Utrecht, de partij van Henk Westbroek en Broos Schnetz. De partij kende sinds 1998 een stormachtige ontwikkeling. In 2000 waren er tussentijdse verkiezingen, vanwege de samenvoeging van Utrecht met Vleuten en De Meern. Leefbaar Utrecht won 14 van de 45 zetels en werd daarmee de grootste partij.
In 2001 kwam Leefbaar in het college. Toon Gispen werd wethouder van onder meer Cultuur. Gispen was in die rol verantwoordelijk voor de komst van Culturele Zondagen in de stad. Ook was hij betrokken bij het maken van de plannen voor het muziekpaleis, dat tegenwoordig TivoliVredenburg heet. "Het is een ongelooflijk belangrijke man voor Utrecht geweest en ook een bijzonder aangename man om mee om te gaan", zeg Henk Westbroek. "Hij had een vreemde gewoonte: hij sprak in gedichten. Dus je kon hem nooit volgen. En als je dan thuiskwam dacht je: o, dat bedoelde hij. Hij was ook liedjesschrijver, daardoor kwam dat."
In november 2005 trad Gispen af. Als wethouder had hij fouten gemaakt rond het Centraal Museum. Zo had hij onder meer een depot voor het museum aangekocht, zonder de gemeenteraad daarover in te lichten.

MARGRIETJE

Gispen was ook tekstschrijver. Hij maakte een groot aantal liedjes, waarvan er een paar echte klassiekers zijn geworden. Zo schreef hij samen met Pierre Kartner de smartlap Manuela, gezongen door Jacques Herb. Ook de hit Margrietje (De rozen zullen bloeien) van Louis Neefs komt uit zijn pen. Verder stond hij aan de wieg van de grote hit van Willy en Willeke Alberti, Niemand laat zijn eigen kind alleen.
In 2004 zei Gispen tegen een journalist van de Volkskrant: "Ik ben zeer woordgericht. Taal is misschien wel de hoogste vorm van werkelijkheid. In taal kun je alles uitdrukken, taal bindt mensen. Ik kan pakkend Nederlands schrijven. Voor mij is bij liedjes de tekst belangrijker dan de melodie. Ik heb altijd wat met taal gedaan. Voor de televisie gewerkt, daarna reclame, communicatie."

VLEUTERWEIDE

De laatste jaren van zijn leven zette Gispen zich in voor de ondernemers in Leidsche Rijn. Hij was lange tijd voorzitter van Winkeliersvereniging Vleuterweide.
Vanaf morgen 13.00 uur is er gelegenheid een condoleanceregister te tekenen in de hal van het Stadskantoor van de gemeente Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.