Boek van rechterhand Duitse keizer gevonden in container

DOORN - 'Een bijzondere vondst', dacht Utrechter Bert van Lienden. Een achterneef kwam op een verjaardag met een verhaal dat hij een boek van ene van Sigurd von Ilsemann uit de container had gered.
Na wat googelen zag hij dat die Sigurd niemand minder bleek te zijn dan de rechterhand van de Duitse keizer Wilhelm II. Die heeft hier zijn laatste jaren op Huis Doorn gesleten. Daar wilde Bert meer over weten.
Tekst gaat verder onder de video.

STAFKAARTEN

Na een telefoontje met Huis Doorn is conservator Cornelis van der Bas enthousiast over de vondst en wil hij het boek graag beter bekijken. Het boek, een Soldatenboek voor officieren, staat vol persoonlijke aantekeningen van de adjudant van de keizer. En achterin het boek blijken losse stafkaarten uit de Eerste Wereldoorlog te zitten. Von Ilsemann was toen officier en op de kaarten is goed te zien hoe de troepen zich aan het front bewogen. De adjudant heeft zelf vele aantekeningen gemaakt op de stafkaarten.
Van der Bas heeft het boek met losse stafkaarten kort bestudeerd. Na onderzoek gaat de conservator samen met Bert van Lienden een manier zoeken om het boek zo goed mogelijk te behouden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.