Priester Bunnik hoopt op ommekeer ontkerkelijking: "Kijk maar naar het Nederlands elftal"

De Domkerk in Utrecht.
De Domkerk in Utrecht. © RTV Utrecht / Floor Brock
PROVINCIE UTRECHT - Steeds meer Nederlanders zijn niet (meer) aangesloten bij een religieuze groep. Vooral katholieken keren hun kerk massaal de rug toe. Spijtig, vindt priester Anton ten Klooster van het aartsbisdom Utrecht. Maar hij heeft vertrouwen in een ommekeer.
De nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de ontkerkelijking vindt hij geen verrassing. "Het is een trend die we de afgelopen jaren zien", zegt Ten Klooster tegen Radio M Utrecht. Hij preekt onder meer in zijn woonplaats Bunnik.

MINDER EN MINDER

Zo'n drie procent van de Nederlanders bezoekt tegenwoordig nog een gebedshuis. Voor het eerst is meer dan de helft van alle Nederlanders niet bij een religieuze groep aangesloten. "Ik vermoed dat die cijfers over een aantal jaren nog slechter zijn. Dat is hoe de statistieken zich doorzetten. De vraag is alleen: eindigt het bij nul of komt er ook een keerpunt."
"De geschiedenis leert dat er altijd wel weer een omkering komt", zegt Ten Klooster hoopvol. "Op dit moment vragen we ons af: wat is de nieuwe energie die we zoeken. Je ziet dat in de geschiedenis vaak gebeuren dat als het heel slecht gaat, er een omkering komt. Kijk maar naar het Nederlands elftal."

MEER TOEGANKELIJK

Volgens Ten Klooster is het zaak dat de kerk het geloof toegankelijker maakt. Dat gebeurt nu al veel online. Ook ziet hij de afnemende belangstelling juist als kans. "Christendom heeft altijd het beste gefunctioneerd als we een minderheid waren. Het biedt mogelijkheden voor groei en vitaliteit."

ONDERZOEK CBS

Volgens het CBS is bijna een kwart van de Nederlanders rooms-katholiek. Een op de zeven is protestant en een op de twintig is moslim. De resterende 6 procent rekent zichzelf tot de andere geloven, zoals jodendom, boeddhisme en hindoeïsme.
Vooral katholieken keren de mis de rug toe. Gereformeerden gaan het vaakst naar de kerk. Bij protestanten en moslims is het preekbezoek stabiel. Uit het onderzoek blijkt verder dat ouderen geloviger zijn dan jongeren en dat vrouwen meer bezig zijn met religie dan mannen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.