Utrechter opgepakt voor rellen bij demonstratie van Pegida

© RTV Utrecht / Annet Schut
UTRECHT - De politie heeft een 22-jarige Utrechter opgepakt die verdacht wordt van rellen op het Utrechtse Moskeeplein tijdens een demonstratie van Pegida begin deze maand.
Die demonstratie was op vrijdag 5 oktober, op het plein bij de Ulu-moskee. Dat liep uit de hand: na een toespraak van Pegida-voorman Edwin Wagensveld begonnen zo'n 150 omstanders met eieren, tomaten, flessen en blikken te gooien.
Vanochtend is een man aangehouden die de demonstratie verstoorde. Volgens de politie lukte het de man op te sporen na het bekijken van camerabeelden. Er kunnen meer aanhoudingen volgen.
De voorzitter van de Ulu-moskee Yucel Aydemir zei dat het uit de hand liep door provocaties van Wagensveld. "Hij deed uitspraken die die jongens tot op het bot heeft geraakt. We hadden van tevoren nog afspraken met die jongens gemaakt en ze hadden beloofd niks te doen. Dat ging goed tot die man van Pegida over de profeet Mohammed begon. Dat is een gevoelig punt, dat had hij nooit moeten doen."
Pegida mag woensdag opnieuw demonstreren in Wijk C, op de Nieuwekade/Paardenveld, pal naast het politiebureau. De anti-islambeweging wilde weer protesteren bij de Ulu-moskee in Lombok, maar daarmee gaat de gemeente niet akkoord.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.