RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Van Rossem 75 jaar: "Er zijn onbeschrijfelijke eikels die oud worden"

1/3
UTRECHT - Wandelen inhetWilhelminapark, een goed boek lezen, een mooie auto bewonderen. Voor Maarten van Rossem iseen gelukkig leven, eensimpel leven. Vandaag vierthij zijn 75ste verjaardag. "Een van de hoofdlessen is natuurlijk:ga geen gekke dingen doen."

Ter gelegenheid van zijn verjaardagis'slands bekendste historicus en Amerikadeskundigeop bezoek bij RTV Utrecht.Al acht jaar maakt hij hierprogramma's.Wanneer hijeen verjaardagstaart cadeaukrijgt ende redactie hem toezingt, breekt eenwat ongemakkelijkeglimlach door op zijn gezicht."Als ik deze taart alleen opeet, gaik dood. Neemdus vooral ook een stuk", zegt hij.Mogen we hem even interviewen over zijn verjaardag en het thema geluk? Geen punt.

Taart voor jarige Maarten van Rossem


MAARTEN, HOE WORD JE OP EEN BEETJE GELUKKIGE MANIER 75 JAAR?
"Dat je 75 wordt, heb je simpelweg te danken aan geluk. Geluk dat je geen ernstige ziekte op je 41ste hebt gekregen, waaraan je twee jaar later op gruwelijke wijze doodgaat. Er isgeen enkele rechtvaardigheid op dat punt. Je hebt mensen die het verdienenom 200 te worden, maar pech hebben. En jehebtongelofelijke, onbeschrijfelijke eikels die oud worden. Dat je denkt: waarom laat de heer dit gebeuren, had dit niet gestopt kunnen worden? Je zou kunnen zeggen:als je gezond leeft, word je gelukkig oud, maar ik ken diverse mensen die altijd gezond geleefd hebbenen toch heel vroeg dood zijn gegaan. Dat is bitter. Je had je hele leven als een gek kunnen roken, zuipenof taart eten en dan ga jedood,terwijl je alleen brandnetelsoep hebt gegeten."

Koop geen boot of vakantiehuis"
Maarten

WAT IS GELUK?
"Ik heb een boekmet die titeluitgebracht.Een van de hoofdlessen is natuurlijk: hou het simpel en ga geen gekke dingen doen. Als je zoveel geld hebt, dat je niet weet waar je het aan uit moet geven, koop dan geen boot of een vakantiehuis in Frankrijk. Niets dan zorgen en ellende heb je daarvan. Lekkende dakgoten, kapotte keukens. Huur gewoon een vakantiehuis. Tref je een klotehuisje, neem je volgende keer een andere. En watmensen zich ook moeten realiseren, is datmislukte vakanties de mooiste vakanties zijn, vanuit het langere geluksperspectief. Je kan ernog tientallen jaren over ouwehoeren en de verhalen worden steeds doller. Mooie, gelukzalige vakanties, daar heb je later vaak nog maar vage herinneringen aan. Niet dat verschrikkelijke, concrete gevoel van de mislukte vakantie."

Bovenal word ik gelukkig van lezen"
Maarten

WAT KAN JE BETER LATEN VOOR EEN GELUKKIG LEVEN?
Ga nooit kamperen, zorg datje dit niet hoeft te doen. Wieje ookuitnodigt, doe het niet. Zeg: nee, ik blijf nog liever thuis dan dat ik ga kamperen. Zelf kampeerdeik ooit veertien dagenmet aanhoudenderegen op een heuvel in de Ardennen. Dat wasop een totaal verlaten camping. De tent, de kleding, alleswas doorweekt. Ik ben sowieso geen vakantiemens. Ik wandel graag in het Wilhelminapark in Utrecht enbekijk de wisselingen van de seizoenen. Daar word ikheel gelukkig van. Ik vind dit zitje in de tuin vanRTV Utrecht trouwens ook heel aantrekkelijk op deze prachtige herfstdag. Naar Patagoni hoef ik dus niet."

WAT MAAKT U NOG MEER GELUKKIG?
Auto's. Niet omdat ik de ambitie heb om in eenLamborghinite rijden, maar ik vind auto's vanuit esthetisch enproductietechnisch oogpunt interessant en vanwege de invloed die ze hebbenop de infrastructuur. Verder word ik vooral gelukkig vanlezen, musea bezoeken en films kijken. Maar bovenal toch vanlezen. Mijn advies is: kijk wat minder televisie enlees wat meer. Televisie kijken verschraalthet brein, alsje het te vaak doet. Voor lezen heb je concentratievermogen en verbeelding nodig. Dat is voorjehoofd en geluksbeleving veel belangrijker. Lezen dus!

Na de oorlog heb ik een doodnormaal burgermansleven geleid"
Maarten

HOE KIJKT U NAAR UW LEVEN?
"Ik ben geboren in 1943 en ongeveer geconcipieerd tijdens de Slag van Stalingrad. Het is een wonder dat mijn nog heel jonge ouders dat aandurfden. Het enige werkelijke avontuurlijke deel van mijn leven heeft zich afgespeeld tussen oktober '43 en mei '45. Daarna heb ik een doodnormaal Nederlands burgermansleven geleid en ben ik zoals alle andere doodnormale burgerlui steeds welvarender geworden. De eerste jaren na de oorlog was het nog heel erg schraal, maar het aardige was dat we allemaal arm waren.Het is verbijsterend hoe welvarend we daarnazijn geworden. Dat een deel van de bevolking daar zo ontevreden mee is, blijft wonderlijk."

HOE VIER JE JE VERJAARDAG?
"Op Texel.Daar ben ik zo vaak geweest dat het ook een beetje thuis is. Dat isnauwelijks vakantie. Ik doe daar ook dezelfde dingen als thuis.Op mijn verjaardagga ik met de naaste familie een hapje etenenop 22 november is er een massale viering in TivoliVredenburg, maar die is al uitverkocht. Belangstellenden zullen moeten wachten tot mijn 80ste. Of tot mijn 150ste, wantmisschien blijk ik toch onsterfelijk.Datlaatste zal ik meteen even afkloppen."

Maarten van Rossem maakt sinds 2010 programma's voor RTV Utrecht. Hij begon met een serie over zijn geliefde Maliebaan enging daarna verder met Van Rossem Vertelt. Daarinzien we de meest uiteenlopende onderwerpen de revue passeren, van Romeinse schepen tot de komst van de McDonald's. Inmiddels zijn er al bijna 75 afleveringen van Van Rossem Vertelt gemaakt.

Geluk volgens Maarten van Rossem


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -