Van Rossem 75 jaar: "Er zijn onbeschrijfelijke eikels die oud worden"

© RTV Utrecht
UTRECHT - Wandelen in het Wilhelminapark, een goed boek lezen, een mooie auto bewonderen. Voor Maarten van Rossem is een gelukkig leven, een simpel leven. Vandaag viert hij zijn 75ste verjaardag. "Een van de hoofdlessen is natuurlijk: ga geen gekke dingen doen."
Ter gelegenheid van zijn verjaardag is 's lands bekendste historicus en Amerikadeskundige op bezoek bij RTV Utrecht. Al acht jaar maakt hij hier programma's. Wanneer hij een verjaardagstaart cadeau krijgt en de redactie hem toezingt, breekt een wat ongemakkelijke glimlach door op zijn gezicht. "Als ik deze taart alleen opeet, ga ik dood. Neem dus vooral ook een stuk", zegt hij. Mogen we hem even interviewen over zijn verjaardag en het thema geluk? Geen punt.
Taart voor jarige Maarten van Rossem
MAARTEN, HOE WORD JE OP EEN BEETJE GELUKKIGE MANIER 75 JAAR?
"Dat je 75 wordt, heb je simpelweg te danken aan geluk. Geluk dat je geen ernstige ziekte op je 41ste hebt gekregen, waaraan je twee jaar later op gruwelijke wijze doodgaat. Er is geen enkele rechtvaardigheid op dat punt. Je hebt mensen die het verdienen om 200 te worden, maar pech hebben. En je hebt ongelofelijke, onbeschrijfelijke eikels die oud worden. Dat je denkt: waarom laat de heer dit gebeuren, had dit niet gestopt kunnen worden? Je zou kunnen zeggen: als je gezond leeft, word je gelukkig oud, maar ik ken diverse mensen die altijd gezond geleefd hebben en toch heel vroeg dood zijn gegaan. Dat is bitter. Je had je hele leven als een gek kunnen roken, zuipen of taart eten en dan ga je dood, terwijl je alleen brandnetelsoep hebt gegeten."
Koop geen boot of vakantiehuis
Maarten
WAT IS GELUK?
"Ik heb een boek met die titel uitgebracht. Een van de hoofdlessen is natuurlijk: hou het simpel en ga geen gekke dingen doen. Als je zoveel geld hebt, dat je niet weet waar je het aan uit moet geven, koop dan geen boot of een vakantiehuis in Frankrijk. Niets dan zorgen en ellende heb je daarvan. Lekkende dakgoten, kapotte keukens. Huur gewoon een vakantiehuis. Tref je een klotehuisje, neem je volgende keer een andere. En wat mensen zich ook moeten realiseren, is dat mislukte vakanties de mooiste vakanties zijn, vanuit het langere geluksperspectief. Je kan er nog tientallen jaren over ouwehoeren en de verhalen worden steeds doller. Mooie, gelukzalige vakanties, daar heb je later vaak nog maar vage herinneringen aan. Niet dat verschrikkelijke, concrete gevoel van de mislukte vakantie."
Bovenal word ik gelukkig van lezen
Maarten
WAT KAN JE BETER LATEN VOOR EEN GELUKKIG LEVEN?
Ga nooit kamperen, zorg dat je dit niet hoeft te doen. Wie je ook uitnodigt, doe het niet. Zeg: nee, ik blijf nog liever thuis dan dat ik ga kamperen. Zelf kampeerde ik ooit veertien dagen met aanhoudende regen op een heuvel in de Ardennen. Dat was op een totaal verlaten camping. De tent, de kleding, alles was doorweekt. Ik ben sowieso geen vakantiemens. Ik wandel graag in het Wilhelminapark in Utrecht en bekijk de wisselingen van de seizoenen. Daar word ik heel gelukkig van. Ik vind dit zitje in de tuin van RTV Utrecht trouwens ook heel aantrekkelijk op deze prachtige herfstdag. Naar Patagonië hoef ik dus niet."
WAT MAAKT U NOG MEER GELUKKIG?
Auto's. Niet omdat ik de ambitie heb om in een Lamborghini te rijden, maar ik vind auto's vanuit esthetisch en productietechnisch oogpunt interessant en vanwege de invloed die ze hebben op de infrastructuur. Verder word ik vooral gelukkig van lezen, musea bezoeken en films kijken. Maar bovenal toch van lezen. Mijn advies is: kijk wat minder televisie en lees wat meer. Televisie kijken verschraalt het brein, als je het te vaak doet. Voor lezen heb je concentratievermogen en verbeelding nodig. Dat is voor je hoofd en geluksbeleving veel belangrijker. Lezen dus!
Na de oorlog heb ik een doodnormaal burgermansleven geleid
Maarten
HOE KIJKT U NAAR UW LEVEN?
"Ik ben geboren in 1943 en ongeveer geconcipieerd tijdens de Slag van Stalingrad. Het is een wonder dat mijn nog heel jonge ouders dat aandurfden. Het enige werkelijke avontuurlijke deel van mijn leven heeft zich afgespeeld tussen oktober '43 en mei '45. Daarna heb ik een doodnormaal Nederlands burgermansleven geleid en ben ik zoals alle andere doodnormale burgerlui steeds welvarender geworden. De eerste jaren na de oorlog was het nog heel erg schraal, maar het aardige was dat we allemaal arm waren. Het is verbijsterend hoe welvarend we daarna zijn geworden. Dat een deel van de bevolking daar zo ontevreden mee is, blijft wonderlijk."
HOE VIER JE JE VERJAARDAG?
"Op Texel. Daar ben ik zo vaak geweest dat het ook een beetje thuis is. Dat is nauwelijks vakantie. Ik doe daar ook dezelfde dingen als thuis. Op mijn verjaardag ga ik met de naaste familie een hapje eten en op 22 november is er een massale viering in TivoliVredenburg, maar die is al uitverkocht. Belangstellenden zullen moeten wachten tot mijn 80ste. Of tot mijn 150ste, want misschien blijk ik toch onsterfelijk. Dat laatste zal ik meteen even afkloppen."
Maarten van Rossem maakt sinds 2010 programma's voor RTV Utrecht. Hij begon met een serie over zijn geliefde Maliebaan en ging daarna verder met Van Rossem Vertelt. Daarin zien we de meest uiteenlopende onderwerpen de revue passeren, van Romeinse schepen tot de komst van de McDonald's. Inmiddels zijn er al bijna 75 afleveringen van Van Rossem Vertelt gemaakt. 
Geluk volgens Maarten van Rossem

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.