RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Margreet: de Hekendorpse smid

1/2
HEKENDORP - Het bezoek van Margreet aan Hekendorp nadert het eind. Een zomer lang verbleef ze in één van de kleinste dorpen van onze regio op de rand met Zuid-Holland. Een dorp dat populair is bij toeristen, maar waar behalve de kroeg en de dorpsschool alle voorzieningen zijn verdwenen. Eén van de weinige zichtbare ondernemingen die het dorp nog kent, is de smid.

SMEDERIJ KRAMER
Sinds mensenheugenis zit er in de Oudewaterse buurgemeente Hekendorp een smid. En die smeden komen allemaal uit hetzelfde geslacht: de familie Kramer. De aard van de werkzaamheden is in al die jaren wel veranderd, zo maakte de eerste smid schaatsen en ging de smederij daarna van allerhande herstelwerkzaamheden in vroeger tijden, naar grote restauratiestukken nu.

OP STERVEN NA DOOD
Eigenaar Frits is trots op zijn zaak en verknocht aan Hekendorp. Dat hij smid is geworden, ging niet zonder slag of stoot. Waar de eerdere generaties Kramer - de smederij bestaat al meer dan 100 jaar - soms verplicht in de zaak gingen werken, werd het Frits juist afgeraden. "Op school zeiden ze dat het vak 'dood' was. Je kon in mijn tijd niet meer voor smid leren." Frits liet het er niet bij zitten en gelukkig vond hij een docent die wel wat in zijn talent zag: "Die had nog een vuur staan en zo heb ik tóch het vak kunnen leren."

Het bloed lijkt te kruipen waar het niet gaan kan: ook Frits' zoon Freek is smid en zet de lange familietraditie voort.

Frits Kramer, smid in Hekendorp


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -