RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Pegida blijft wekelijks protest bij moskee aanvragen

UTRECHT - Pegida Nederland gaat wekelijks een demonstratie aanvragen voor de Ulu-moskee in de Utrechtse wijk Lombok. Dat doet de organisatie omdat hun protestactie voor morgen is verplaatst door de gemeente.

De anti-islambeweging kreeg vandaag definitief te horen dat het alleen mag protesteren op het Paardenveld, vlak bij het politiebureau. Voorman Edwin Wagensveld accepteert die locatie niet en blijft strijden voor een protest voor de deur van de moskee. "Geef ons één keer die demonstratie en je bent van ons af. We hebben hetzelfde gehad in Apeldoorn. Dat is in 2015 geweest en sindsdien zijn we daar niet meer terug geweest. Omdat we hebben gekregen wat we wilden." Morgenavond zal er geen demonstratie zijn op het Paardenveld, aldus Wagensveld.

UIT DE HAND
De gemeente had de demonstratie op het Moskeeplein niet toegestaan omdat het daar enkele weken geleden bij een soortgelijke bijeenkomst uit de hand was gelopen. Politie en demonstranten werden toen bekogeld met onder meer vuurwerk, glas en eieren. Agenten voerden charges uit om de rust te herstellen. Pegida wil dat de relschoppers niet hun zin krijgen.

"We hebben dit in andere steden ook al gehad", aldus Wagensveld. "Burgemeesters beperken bijna elke demonstratie die wij of andere, in de volksmond rechtse organisaties, aanvragen. Dan gaat het niet alleen om de locatie of tijd, maar ook om spandoekcontrole of bepaalde dingen niet mee mogen nemen. Dat je geen bivakmutsen en vuurwerk mag hebben is begrijpelijk, geen enkel probleem. Maar het demonstratierecht is in Nederland duidelijk geen groot goed. Dat is het alleen maar als je politiek correcte demonstraties aanvraagt."

De organisatie heeft aangegeven net zolang een aanvraag in te dienen voor een bijeenkomst bij de Ulu-moskee totdat de gemeente akkoord gaat. Voor de komende weken is al een vergunning aangevraagd. "Nu gaan we wekelijks demonstraties aanmelden. We gaan daar mee door tot we krijgen wat we willen. 31 oktober en 7 november zijn al aangemeld."

REACTIE GEMEENTE
Een woordvoerder van de gemeente Utrecht geeft aan nog niet te kunnen zeggen of de demonstratie in Lombok in de toekomst door zal kunnen gaan. "De eerste kennisgevingen zijn inderdaad binnen. Nieuwe kennisgevingen van Pegida worden opnieuw beoordeeld op grond van de Wet Openbare Manifestaties."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -