Driebergenaar maakt vanuit rolstoel prijswinnende natuurfoto's: "Vrijheid zit vooral in je hoofd"

© Jetske van der Greef
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Jan van der Greef uit Driebergen viel vorige week in de prijzen bij de Wildlife Photographer of the Year Award in de categorie zwart/wit. Hij legde op het perfecte moment een zeldzame kolibrisoort vast. Dat Van der Greef zich gespecialiseerd heeft in natuurfoto's, en dan vooral beelden van vogels, is op zich al bijzonder. De Driebergenaar zit in een rolstoel.
Van der Greef is ontzettend blij met zijn onderscheiding, die hij in de dinsdaguitzending van UVandaag "een soort Oscar voor de natuurfotografie" noemde. Hij vereeuwigde de vogel, de Oreonympha nobilis - of bergnimf, toen die nectar aan het verzamelen was uit een bloem. "Hij draait er razendsnel omheen en ik heb het moment uitgekozen dat hij precies achter de bloem zit, dan ontstaat een soort kruis."
De tekst gaat door onder de foto
De bekroonde foto
De bekroonde foto © Jan van der Greef
Vogels vastleggen vanuit een rolstoel, het lijkt een onmogelijke opgave. "Je moet er op precies het juiste moment bij zijn, de foto wordt in een vijfduizendste van een seconde gemaakt."
"Dan lijkt een rolstoel een handicap en dat is het in sommige opzichten ook, maar een voordeel is dat je heel geconcentreerd bent op de plek waar je bent, je rent niet achter dingen aan." En dat helpt bij het observeren. "Voordat je de foto maakt bekijk je heel goed het gedrag van de vogel en probeer je te begrijpen hoe je de essentie van het dier kunt weergeven."

DRAAGBAAR

Lastiger is voor Van der Greef om de leefomgeving van zijn objecten te bereiken. "In Papoea Nieuw Guinea kwam ik bij een rivier die per ongeluk drie meter lager was dan verwacht. Dan moet je alternatieven bedenken."
In dit geval kreeg de Driebergenaar hulp van omwonenden die met hout uit het bos een draagbaar voor hem maakten en hem met zes man de rivier over tilden. "Mensen die in afgelegen gebieden wonen zijn heel creatief. Ze moeten alles zelf oplossen. Wel heb ik echt moeten leren om hulp te vragen."
De tekst gaat door onder de video
Item in UVandaag met Jan van der Greef
Dat Van der Greef zich specialiseert in vogels is niet toevallig. "Vogels associeer ik met vrijheid, dus die hebben mij altijd heel erg aangesproken." Juist vanwege zijn handicap en in zekere zin ook weer niet. "Ik heb geleerd dat vrijheid zich vooral in je hoofd afspeelt, niet zo zeer in je lichaam."
Van der Greef aan het werk
Van der Greef aan het werk © Jetske van der Greef

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.