Meander Medisch Centrum financieel ongezond

© Meander Medisch Centrum
AMERSFOORT - Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort is financieel ongezond. Dat blijkt uit een onderzoek van accountantsbureau BDO. Het ziekenhuis krijgt over het jaar 2017 het rapportcijfer 3 en eindigt daarmee op de 59e plaats in de ranglijst van 66 Nederlandse algemene ziekenhuizen.
"De uitgaven blijven stijgen, de financiering staat onder hoge druk en de aanhoudende krapte laat geen ruimte voor de vereiste veranderingen in het zorglandschap. Een zorginfarct dreigt. Vijf ziekenhuizen die in 2016 nog voldoende scoorden, schoten in 2017 in het rood", concluderen de onderzoekers.
Het Diakonessenhuis en het Antonius Ziekenhuis krijgen een 6 en een 7 als rapportcijfer. Ze staan daarmee respectievelijk op plek 46 en 38. Het Diak kreeg in 2014 nog een 10.
Gemiddeld scoren de ziekenhuizen in Nederland een 7,2 voor hun financiële gezondheid. Dat is een marginale stijging ten opzichte van de 7,1 van een jaar eerder. "Dat lijkt een geruststellend beeld, maar onderliggende financiële meerjarentrends vertellen een ander verhaal. Door de alsmaar dalende rendementen van ziekenhuizen in combinatie met personele krapte en te verwachten toenemende vraag staat de beschikbaarheid van zorg sterk onder druk", aldus BDO.
"Het hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg geeft nauwelijks ruimte voor verlichting. Een radicaal nieuw businessmodel voor ziekenhuizen is daarom noodzakelijk. Meer focus op preventie, innovatie, digitalisering en samenwerking binnen de zorgketen is noodzakelijk. Het creëren van een gelijk speelveld en het transparant en eenvoudiger maken van financiële stromen in de zorgketen is daar een belangrijk onderdeel van."

MEANDER

Volgens directeur Frank de Reij van Meander is de slechte positie van dat ziekenhuis in het onderzoek een momentopname: ''In 2017 hebben we gekozen voor een herstructurering van de financiering van onze nieuwbouw. Dat bracht een boeterente met zich mee en daardoor is een negatief resultaat ontstaan. Maar onderliggend, als je kijkt naar onze balans, is onze situatie nog steeds goed en gezond.
Toch herkent De Reij zich wel in het beeld in het onderzoek dat de financiën in de zorg steeds meer onder druk komen te staan, vooral door vergrijzing. Het antwoord is volgens hem vooral te vinden in digitalisering in de ziekenhuizen. "De kosten stijgen en tegelijk zijn we maatschappelijk niet bereid om meer te betalen voor de zorg dan we nu doen. Dat stelt ons voor de uitdaging om de efficiency te vergroten."
Op het gebied van digitalisering is volgens de Meander-directeur nog winst te boeken. "Die heeft nog betrekkelijk weinig invloed in onze processen. Artificial intelligence, robots; de technologie is al beschikbaar, maar het gaat er echt om hoe je het op een goede manier kunt toepassen." 

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.