Vianen steunt bouw wipkorenmolen

© PR
VIANEN - De gemeenteraad in Vianen wil meewerken aan de bouw van de historische wipkorenmolen. Gisteravond heeft een meerderheid van de raad ingestemd met een investeringsbijdrage van 150.000 euro. Daarmee kan de Stichting Herbouw Wipkorenmolen Vianen verder met het realiseren van hun plan.

WIPKORENMOLEN

Al jaren probeert de stichting subsidie van de gemeente te krijgen om de molen te kunnen realiseren en nu heeft de gemeenteraad hiermee ingestemd. De Stichting Herbouw Wipkorenmolen Vianen wil de molen uit 1691 bouwen op basis van originele tekeningen. De molen wordt gebouwd om meel te malen maar moet ook een toeristische functie gaan vervullen.

DE MOLEN KOMT ER

Margot Stolk, van het bestuur van de stichting is blij dat de raad instemt met de investeringsbijdrage. In de raadsvergadering laat ze weten dat met de steun van de gemeente de bouw van de molen ook echt kan beginnen. "Er stonden in Vianen ooit veertien molens, nu kunnen we er eentje terugbrengen."
Volgens Stolk hebben sponsoren en fondsen toezeggingen gedaan van in totaal 383.000 euro. Maar daarvan heeft de stichting nog geen schriftelijke bevestigingen. Stolk zegt dat ze de fondsen en sponsors pas officieel om geld kan vragen als ze voldoen aan alle eisen die de fondsen stellen. "Eén van de voorwaarden is dat de gemeente steun betuigt." Met de steun van de gemeenteraad kan de stichting dan ook hiermee aan de slag.

VOORWAARDEN

De raad stemt in met het toezeggen van de subsidie onder voorwaarden. Zo is het een voorwaarde dat de bouw van de wipkorenmolen een leerwerktraject is. Daarnaast wordt de 150.000 euro uitgekeerd aan de stichting in drie delen.

BEZORGDE BEWONERS

In de raadsvergadering heeft ook een bezorgde buurtbewoner ingesproken. Zij spreekt, zo zegt ze zelf, namens de helft van de bewoners van de Buitenstad, de straat waar de molen moet komen, die niet willen dat de molen er komt. De bewoners zeggen bezorgd te zijn over de toename van het verkeer op de Buitenstad door de komst van de molen. Ook de toeristen die met bussen komen en de vrachtwagens die nodig zijn voor de bouw, maken bewoners bezorgd.
D66 vindt dit geen onterechte zorg. De Buitenstad heeft al meer verkeer gekregen en de ruimte in de straat is beperkt. "Als we als gemeente meer toeristische dingen gaan realiseren in de Buitenstad, dan moeten we ook meedenken over de oplossing voor meer verkeer. Met de keuze voor de molen moeten we ook zorgen voor de bewoners van de Buitenstad."
Margot Stolk van de stichting laat weten dat zij in gesprek wil gaan met de bewoners om het vertrouwen van de bewoners te herstellen. Het parkeerprobleem wordt volgens Stolk opgelost door P3 in Vianen te gebruiken voor bezoekers van de molen. "Het is niet de bedoeling dat bezoekers bij de molen of in de Buitenstad gaan parkeren." Ook laat ze weten dat ze geen 'bussen vol Japanners' verwachten die de molen komen bezoeken. Ze zegt dat de parkeergelegenheid op P3 voldoende zou moeten zijn.
Burgemeester Wim Groeneweg feliciteert de Stichting Wipkorenmolen met de subsidie en hoopt dat in de toekomst iedereen van de wipkorenmolen in Vianen kan genieten. Als het aan de stichting ligt dan start de bouw begin 2019.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.