Cartograaf over nieuwe provinciegrens: "Daar moeten we iets mee"

PROVINCIE UTRECHT/VIJFHEERENLANDEN - Met de komst van de gemeenten Leerdam en Zederik naar Utrecht en het ontstaan van de gemeente Vijfheerenlanden wordt onze provincie een stukje groter. Dat betekent niet alleen dat de grens van de provincie verschuift, kaarten met daarop de provincie Utrecht moeten ook veranderd worden. Dus is er werk aan de winkel voor cartografen en makers van atlassen.
De Utrechtse kaartenmaker Maarten Boddaert heeft afgelopen jaren gewerkt aan een nieuwe atlas, Alcarta. Dit jaar is de atlas in papieren versie uitgekomen. Maar nu er grote veranderingen in de provincie voor de deur staan moet Boddaert weer aan de bak.

DIGITAAL

De atlas Alcarta is naast op papier ook digitaal verschenen. Wijzigingen zijn op de computer makkelijk door te voeren. Maarten Boddaert: "Er zijn gegevens die ieder jaar wel veranderen. Zoals statistische gegevens, over de bevolking bijvoorbeeld. Maar ook worden veel wegen aangelegd, of bebouwde kommen die uitdijen. Dat soort wijzigingen komen vaak voor."
Niet alle ontwikkelingen worden direct doorgevoerd in de digitale atlas. Boddaert vertelt: "Als je iedere verandering doorvoert dan gaat uiteindelijk de digitale versie teveel verschillen van de papieren versie en dat is ook niet wenselijk. Je doet het vooral met belangrijke wijzigingen die echt opvallen." Daarnaast wordt de atlas ook gebruikt op scholen en als er steeds wijzigingen zijn dan heeft iedereen een andere versie en dat is onhandig, stelt Boddaert.
De wijziging van de Utrechtse provinciegrens en de komst van de gemeente Vijfheerenlanden per 1 januari is een wijziging waar de kaartenmakers niet omheen kunnen. "Dat is echt wel een opvallende correctie die je op een kleine kaart van Nederland waar de provincies op staan al kunt zien, dus dat is wel een correctie waar we iets mee moeten doen", zegt de cartograaf.

ONDERWIJS

Ook Pieter Fock van de Amersfoortse uitgever ThiemeMeulenhoff, die de atlas en ander lesmateriaal maakt, zegt dat je die veranderingen wel moet doorvoeren. Fock: "Waar dat kan proberen we veranderingen wel te verwerken, want leerlingen zijn niet gek. Als je met een oud voorbeeld komt, dan denken ze 'wat een stom vak, dat bestaat gewoon helemaal niet meer. Utrecht ziet er niet meer zo uit', bijvoorbeeld. Dus we moeten wel proberen die actualiteit door te voeren in het lesmateriaal."
© Caroline Geijsman / RTV Utrecht

GEDRUKTE VERSIE

Van atlassen die worden gedrukt verschijnt vaak na vijf jaar pas weer een compleet nieuwe editie. Dat betekent dat de komende jaren in de papieren atlassen die op scholen gebruikt worden de gemeente Vijfheerenlanden nog niet te zien is. Volgens Pieter Fock is dan ook een belangrijke rol weggelegd voor docenten. "Iedere les opnieuw kan een docent bepalen; er is iets gebeurd in de wereld wat ik interessant vind en wat belangrijk is voor leerlingen om te weten. En ondanks wat er in de boeken staat, ga ik daar nu les over geven. Dus de docent is eigenlijk de belangrijkste schakel in het brengen van actualiteit en vernieuwing in het onderwijs."
De informatie in gedrukt lesmateriaal kan dus al snel achterhaald zijn, toch zal het voorlopig nog niet verdwijnen uit het schoolbeeld. Fock: "Sommige leerlingen vinden het leren van papier veel fijner en leren daar ook beter door. Dat is de reden dat we naast digitaal ook nog altijd een papieren versie uitgeven en dat zal ook nog wel best een tijd zo blijven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.