Nieuw beveiligingssysteem bij overwegen sneltram

© Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De slagboominstallaties bij de sneltram krijgen een nieuw beveiligingssysteem. Het gaat om negentien installaties in Nieuwegein en IJsselstein. De nieuwe Uithoflijn zal ook worden voorzien van het nieuwe systeem.
Het huidige beveiligingssysteem is na dertig jaar verouderd. De motoren die ervoor zorgen dat de slagbomen omlaag gaan, zijn inmiddels overal vervangen.
In de tussentijd is een nieuwe techniek getest bij de overweg Oudegein (Nieuwegein). Naderende trams worden gesignaleerd en zo wordt de overweg automatisch afgesloten. Het systeem telt het aantal keren dat een tramwiel over het spoor bij de overweg ronddraait en sluit zo op tijd de overweg af.
Het systeem zou een "hoge aangetoonde betrouwbaarheid" hebben, aldus de Provincie. "Voor dit systeem zijn geen kabels in het spoor nodig, wat minder risico oplevert van storingen als gevolg van aanrijdingen met een tram. Bovendien is weinig onderhoud nodig en is het systeem gecertificeerd op een hoog veiligheidsniveau."
Op dit moment wordt het ontwerp voor de nieuwe beveiliging afgerond. In mei 2019 zijn alle overwegen van de trambaan voorzien van het moderne systeem. Ook op de overweg Koningsweg in Utrecht zal dit systeem worden toegepast voor de Uithoflijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.