Fietsles voor asielzoekers breidt uit: na Utrecht nu ook in Leersum en Amersfoort

© RTV Utrecht / Marco Geijtenbeek
LEERSUM - Asielzoekers in Leersum en Amersfoort krijgen weer fietsles. Jaren geleden gebeurde dat ook al, maar door een tekort aan vrijwilligers stopten de lessen. In Utrecht zagen ze ondertussen goede resultaten door de fietslessen. Dat lespakket van De Fietsmeesters wordt nu ook weer elders in de regio aangeboden.
"Ja heel goed", juicht een van de fietsmeesters vier fietsende vrouwen toe. De dames van in de veertig komen uit Irak en Syrië. Ze steppen voorzichtig rondjes op het terrein van het azc in Leersum. Het evenwicht blijkt het heikele punt: "Ik vind het goed gaan. Iedereen is heel gemotiveerd. Want het is nogal wat om te leren".
Fietsmeester Annelotte van 't Land duwt het achterrekje van een van de vrouwen aan. Wankelend komt ze tien meter verder. En wederom klinkt het "heel goed!". Van 't Land legt uit: "Het ziet er heel simpel uit, maar het is wat anders om het nog maar even te doen. Balans houden, sturen en alles tegelijk".
We namen een kijkje bij een les in Leersum. Luister hier ons radioverslag:
Radioverslag van een fietsles in Leersum.

MOBIEL

Maar belangrijk dat ze het leren is het wel. In Utrecht zag Sport Utrecht, de overkoepelende tak van Fietsmeesters, goede resultaten. "De wereld wordt groter voor asielzoekers. Vrouwen in de stad kunnen nu ook naar een vriendin in een andere wijk fietsen", aldus Nicole Wartenberg.
Het programma is nog een voortvloeisel uit de Tourstart in 2015. Het project Fietsmeesters moest meer mensen leren fietsen. Na het succes in Utrecht is dat dus uitgebreid. Gemeentes subsidiëren het nu. Sinds een week of drie worden er ook lessen gegeven op azc's in Leersum en Amersfoort.

KRASJES

Aan de Hoogstraat in Leersum zijn ze blij met de lessen, vertelt locatiemanager Gerben van Os. "We zitten hier bovenop een berg, tussen Leersum en Doorn in. Als je je boodschappen wilt halen, moet je vijf kilometer lopen of de bus pakken."
Er komen weleens wat krasjes op auto's.
Locatiemanager Leersum
Niet alleen bij de fietsles wordt getrapt; op het coa-terrein schieten elke paar minuten weer fietsen langs. Volgens van Os is het belangrijk dat zijn mensen mobiel zijn: "Zo heb je sneller contact met het dorp of de buurt. Je kunt de kinderen makkelijk naar school brengen."
Maar een beetje oefening blijkt nog wel nodig. De lessen worden dichtbij parkeerplaatsen gehouden: "Soms moeten we wel even uitkijken. Er komen weleens krasjes op auto's, moet ik eerlijk bekennen. Maar het gaat goed!"

VRIJWILLIGERS

Fietsmeesters zet de lessen nu op in Leersum. Maar uiteindelijk hopen ze dat vrijwilligers het stokje toch weer overnemen. Enthousiastelingen krijgen een cursus tot fietsdocent.
Van Os hoopt van harte dat er nieuwe vrijwilligers willen meehelpen: "Het is een hartstikke leuke doelgroep. Allerlei andere nationaliteiten en allerlei verschillende mensen. En je betekent echt iets voor ze. Dat is mooi."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.