Woonwagenbewoners tevreden met protesten: in ieder geval contact met de gemeente

© Mike Vroon
IJSSELSTEIN - De Vereniging Behoud Woonwagencultuur in Nederland is tevreden met de landelijke protestacties van woonwagenbewoners, zoals in IJsselstein en Utrecht. In veel gevallen hebben die geleid tot een gesprek met de gemeente.
Bewoners in onder andere IJsselstein en Utrecht hadden de afgelopen week een demonstratie op de planning staan. Daarmee pleitten ze voor meer woonwagenplaatsen, omdat volgens de vereniging duizenden mensen wachten op een standplaats.
"Voor burgers is het makkelijk om ergens anders naar een woning te zoeken, maar voor ons is het familieverband heel erg belangrijk", vertelt verenigingsvoorzitter Piet van Assendorp. "Het liefste blijf je bij je familie, want dat is de essentie van de woonwagencultuur."

IJSSELSTEIN

In IJsselstein willen Catharina Evers en haar broer graag een eigen plek. Op dit moment woont ze noodgedwongen met haar familie op het woonwagenkamp op Hazenveld, dat er al ruim veertig jaar staat. In die periode is er nooit ruimte geweest voor een uitbreiding.
Daarom demonstreerde Evers afgelopen weekend met twee caravans op een stuk braakliggende grond aan de Parallelweg. Na een gesprek op maandag met de gemeente, vertrokken ze dinsdag weer. "De gemeente gaat ons binnen vijf weken een brief sturen, waarin zij ons zwart op wit extra standplaatsen moeten beloven. Als dat niet zo is, gaan we weer verder demonsteren", vertelt Evers.
De gemeente heeft de woonwagenbewoners naar eigen zeggen maandag verteld dat in de huidige woonvisie niets specifieks is opgenomen over woonwagens. Op dit moment zijn er in IJsselstein drie woonwagenstandplaatsen, die allemaal verhuurd zijn. "Het is nog niet duidelijk of het aantal standplaatsen zal groeien. De druk op onze woningmarkt is voor alle doelgroepen groot", stelt een woordvoerder van de gemeente.
IJsselstein is op dit moment bezig met het opstellen van nieuw woonbeleid, waarin het "de wensen van de inwoners zal betrekken bij het ontwikkelen van het woonwagenbeleid". De gemeente verwacht dat die woonvisie voor de zomer van 2019 af zal zijn.

UTRECHT

Ook in Utrecht staat binnenkort een gesprek tussen woonwagenbewoners en de gemeente op de planning, waarmee een geplande demonstratie van de baan is. Daarnaast gaan raadsleden van D66, SP en GroenLinks begin november op bezoek bij het woonwagencentrum Beukbergen in Zeist, dat de afgelopen jaren van 170 naar 220 eenheden is uitgebreid.
Met het bezoek hoopt de gemeente inspiratie op te doen voor ideeën die ook in Utrecht toegepast kunnen worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.