Periode van droogte voortaan twee maanden van te voren te voorspellen

© Ab Donker
UTRECHT - Een lange periode van droogte in Nederland kan voortaan twee maanden van te voren voorspeld worden. De Universiteit Utrecht ontwikkelde daarvoor een model, samen met wetenschappers uit Duitsland, Engeland en Amerika.
"Waar we bijvoorbeeld naar kijken, is de hoeveelheid water die in Duitsland en Zwitserland aanwezig is. Het gaat dan om water in de grond, maar ook om water dat is opgeslagen in meren of om sneeuw", zei hydroloog Niko Wanders van de Universiteit Utrecht vanmorgen in het Radio 1 Journaal.
"Daar bovenop kijken we ook naar de temperatuur van de oceaan en of het kouder of warmer wordt dan normaal. Dat is dan weer belangrijk voor hoeveel water er verdampt."

SUPERCOMPUTER

Al deze gegevens worden samengevoegd om lang van te voren te kunnen voorspellen of er een periode van droogte aankomt. Iets wat tot nu toe nog niet mogelijk was.
"Het grote probleem is dat je veel data nodig hebt", zegt Wanders. "Veel gegevens en observaties en dan ook nog eens real-time. Daar bovenop heb je supercomputerkracht nodig om alles te kunnen berekenen. Al die dingen hebben we nu bij elkaar kunnen brengen."

SCHADE VOORKOMEN

De uitkomsten van het model zouden in de toekomst kunnen helpen om schade te voorkomen. Want als bijvoorbeeld boeren of waterschappen weten dat er een lange periode van droogte aankomt, dan kunnen ze op tijd maatregelen nemen. "Zij kunnen de data gebruiken om voortijdig extra water op te slaan", legt Wanders uit.
Een deel van de schade die afgelopen zomer ontstond door de droogte, had op die manier ook voorkomen kunnen worden, denkt Wanders. Volgens hem heeft onder meer Rijkswaterstaat al interesse getoond in de voorspellingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.