Actieplan tegen Japanse Duizendknoop: stop de verkoop

Wanting Li en Wilfred Reinhold bij Japanse Duizendknoop
Wanting Li en Wilfred Reinhold bij Japanse Duizendknoop © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Er komt een landelijk actieplan tegen de Japanse Duizendknoop. De agressieve woekerplant vernielt funderingen en is zo sterk dat het zelfs door beton heen groeit. De provincie Utrecht was al bezig met een actieplan en betaalt nu mee aan het landelijke plan.
 "Als je niets doet blijft hij doorgroeien", zegt Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop Invasieve Exoten. "Ze kunnen wel drie, vier meter hoog worden en ze kunnen enorm gaan woekeren, waardoor andere planten en de beestjes die bij die planten horen gaan verdwijnen".

AMERSFOORT

Amersfoort voert al langer oorlog tegen het onkruid dat op meerdere plekken in de stad opdook en met wortel en al door het beton van een brug stak. Die aanpak moet nu een landelijk vervolg krijgen. De bedoeling is dat gemeenten en terreineigenaren zich allemaal aan een bestrijdingsprotocol gaan houden. Want anders krijgen we de plant niet weg, zegt Reinhold.
Helemaal nieuw is de horrorplant niet. De Duitse onderzoeker jonkheer Philipp Franz Balthasar Von Siebold bracht de Japanse duizendknoop in de negentiende eeuw naar Nederland. Reinhold: "Vanuit de hortus in Leiden is hij weer verspreid over de rest van het land, omdat mensen het een mooie plant vonden."

VERSPREIDEN

"Mensen blijven hem nu ook nog verspreiden. Ze graven de grond af om de plant te verwijderen, maar vanaf de stortplaats wordt hij weer verder verspreid." De resten van de plant mogen volgens Reinhold ook absoluut niet in de gft-bak, omdat ze dan weer in de natuur terecht kunnen komen. Beter is het om ze bij het restafval te doen. Dat wordt verbrand, en daarmee de duizendknoop ook.
"Ik denk dat het verder ook nog heel belangrijk is de verkoop van deze plant te stoppen. Hij wordt in de tuincentra nog steeds verkocht in boeketten. En als dat boeket klaar is gooien mensen het in de composthoop."

BIER

De plant is lastig te bestrijden. Eén manier is afgraven, maar dat is vrij intensief en ook wel duur. Vervolgens moet je ook nog oppassen voor de resten van de plant die in de grond zitten. Sommige gemeenten gebruiken gif en in natuurgebieden kunnen runderen en varkens helpen de plant te beteugelen. In Utrecht wordt er zelfs bier van gebrouwen.  
De Japanse Duizendknoop heeft gelukkig wel een lekker smaakje, zegt brouwer Wanting Li in haar brouwerij De Brakkerij aan de Vlampijpstraat.  "Het is familie van de rabarber en het smaakt ook als rabarber. Het geeft een lekker zuurtje aan je biertje. En ik vind het ook een mooie manier om iets wat negatief is om te draaien". 
Er komt een landelijk actieplan tegen de Japanse Duizendknoop.
"Gelukkig smaakt de plant lekker", zegt brouwer Wanting Li.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.