Vragen PVV over mogelijke leegloop bij Mariniers: "Gedraag je als een goede werkgever"

© Defensie
DOORN - De PVV in de Tweede Kamer wil opheldering over een mogelijke leegloop bij het Korps Mariniers. Door de verhuizing van Doorn naar Vlissingen zeggen veel mannen op te stappen. De partij wil antwoorden van staatssecretaris Barbara Visser over de gevolgen daarvan.
Door een WOB-verzoek van RTV Utrecht kwamen de exacte cijfers naar boven. 68% van de mariniers zegt te stoppen bij het Korps, als ze gestationeerd worden in Zeeland. Ze willen hun sociale netwerk niet kwijt, vrezen dat hun partners in Vlissingen geen werk kunnen vinden en dat ze een koophuis in Zeeland nooit meer kunnen verkopen. Ook vinden ze de nieuwe kazerne op 60 punten niet geschikt.
De PVV wil allereerst weten waarom ze de cijfers via een WOB-verzoek moet vernemen en wat er gebeurt als het Korps echt leegloopt. Ze willen ook opheldering over het aantal vacatures dat nu al openstaat en of die, bij een mogelijke leegloop, ook nog in te vullen zijn in Zeeland. De Korpscommandant sprak eerder al zijn zorgen uit over nieuwe aanwas.

COALITIE

D66 in de Kamer zegt zich ook "ernstige zorgen" te maken om deze cijfers. De andere coalitiepartijen reageren minder geschokt. De PVV is duidelijk over het doen en laten van de overheid: een van de vragen is of staatssecretaris Barbara Visser de mariniers ook "louter als verdienmodel ziet", net als de provincie Zeeland. Aldus de PVV.
Staatssecretaris Barbara Visser
Staatssecretaris Barbara Visser © Rijksoverheid
De partij riep eerder al op om de verhuizing te staken in een motie. De stemming daarvan werd toen aangehouden. In deze Kamervragen van de PVV vragen zij wederom of "defensie zich als goede werkgever moet gedragen en de verhuisplannen moet staken".

DEBAT

5 november gaan de Kamerleden die defensie in de portefeuille hebben met elkaar in debat. De PVV hoopt dat staatssecretaris Visser voorafgaand antwoord heeft op de vragen.
Al het nieuws over de kazerneverhuizing hebben wij op een rijtje gezet in onze tijdlijn. Die vindt u hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.