Diabetesvereniging hoopvol over nieuwe behandeling voor patiënten

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Diabetesvereniging Nederland in Leusden is blij verrast door de ontdekking van een nieuwe mogelijke behandeling voor mensen met diabetes type 2.
Onderzoekers van het AMC werken aan een methode waarbij een ballonnetje met heet water wordt ingebracht in de 12-vingerige darm van een patiënt. Door de hitte schroeit slijmvlies weg. Het nieuwe slijmvlies - dat al snel weer aangroeit - is vervolgens beter in staat om bepaalde darmhormonen aan te maken.

HORMOON BLIJKT ESSENTIEEL

"De cellen in het bovenste deel van de dunne darm, maken hormonen die heel veel invloed hebben op de bloedsuikerspiegel", legt Eglantine Barents van Diabetesvereniging Nederland uit. "Ze kunnen bijvoorbeeld je maagontleding - de snelheid waarmee het eten uit je maag in je darmen komt - vertragen. Dat maakt al dat je bloedsuiker minder snel kan stijgen, want je eten kan minder snel verteerd worden."
Ook zorgt de behandeling ervoor dat de patiënt wat gevoeliger wordt voor de insuline die hij of zij zelf nog maakt en dat de insuline sneller werkt. Dat het hormoon van belang is, was al bekend. Sterker nog: sommige patiënten krijgen het hormoon nu al via medicatie binnen. "Maar als het op deze manier kan, dat je lichaam het weer zelf kan maken, dat is natuurlijk het mooiste."

MOOIE RESULTATEN

De onderzoekers denken dat de behandeling er mogelijk voor zorgt dat bepaalde diabetespatiënten in de toekomst geen insuline hoeven te spuiten. Barents is enthousiast, maar houdt wel een slag om de arm. Want eerst zal er nog veel onderzoek gedaan moeten worden. Ook komt niet elke diabetespatiënt voor de behandeling in aanmerking.
Maar voor de groep waar dit wel op van toepassing is, kan het een flinke doorbraak worden. "Het zal niet van vandaag op morgen zijn, maar op termijn gaan we hier zeker mooie resultaten van zien denk ik."
Eglantine Barents van Diabetesvereniging Nederland

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.