Borstkankerpatiënten failliete ziekenhuizen welkom in Bilthoven

Medewerkers Slotervaartziekenhuis in actie tegen faillissement.
Medewerkers Slotervaartziekenhuis in actie tegen faillissement. © ANP
BILTHOVEN/PROVINCIE UTRECHT - Borstkankerpatiënten uit de failliete IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis zijn welkom bij het Alexander Monroziekenhuis in Bilthoven. Het AMZ heeft vandaag al diverse aanmeldingen ontvangen, zegt directeur-bestuurder Marjolein de Jong tegen RTV Utrecht.
Vanmorgen zijn zowel het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam als de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Dronten, Emmeloord en Urk failliet verklaard. Voor zo'n 150 patiënten die daar liggen en voor enkele duizenden mensen die er poliklinisch werden behandeld wordt in allerijl gezocht naar nieuwe zorgverleners. De opgenomen patiënten moeten voor vrijdagmiddag zijn verplaatst. Een speciaal crisisteam bekijkt waar ze terechtkunnen.

ZORG VOORTZETTEN

Het Alexander Monro Ziekenhuis heeft zich vanmorgen direct aangeboden om waar nodig de zorg voort te zetten. "Het is een verschrikkelijk bericht voor patiënten, maar ook voor alle mensen die in zo'n ziekenhuis werken", zegt directeur De Jong. "Wij zijn een ziekenhuis voor borstzorg met een landelijke dekking en een landelijk operationeel team. We zijn gewend om mensen uit het hele land op te vangen, dus voor ons is het niet meer dan logisch dat we laten weten dat we er voor die patiënten zijn."
We hebben de eerste patiënten al aan de telefoon gehad.
Marjolein de Jong - directeur Alexander Monro Ziekenhuis
Volgens De Jong is het belangrijk dat patiënten die midden in een behandeltraject zitten, maar ook de nieuwe patiënten, goed en snel worden opgevangen. Het AMZ heeft een contactpersoon aangesteld waar patiënten kunnen worden aangemeld. Ook is een medewerker van de medische staf vrijgemaakt om de toestroom van nieuwe dossiers goed te beoordelen.

RECHT OP ZORG

"Bij borstkanker gaat het vaak niet om mensen die zijn opgenomen", zegt De Jong, "maar om patiënten die voor een operatie, chemotherapie of een poliklinische behandeling staan. Die mensen hoeven zich geen zorgen te maken. Iedereen heeft recht op zorg. Is het niet op locatie A, dan wel op locatie B."
Hoeveel patiënten het borstkankerziekenhuis in Bilthoven overneemt kan De Jong nog niet aangeven. "Het is natuurlijk nog maar heel recent bekend en het duurt even voor mensen daadwerkelijk overgeplaatst worden. Maar we hebben de eerste patiënten al aan de telefoon gehad die in overleg met de zorgverzekeraar een verzoek hebben ingediend om bij ons het traject te vervolgen. We stemmen nu af hoe we de behandeling goed kunnen overnemen."

"NOG GEEN VERZOEKEN"

Meander Medisch Centrum, met vestigingen in Amersfoort en Baarn, zegt tegen RTV Utrecht eveneens bereid te zijn om de zorg voor patiënten over te nemen, maar nog geen verzoeken te hebben ontvangen. Een woordvoerder van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, Woerden en Utrecht zegt de situatie te volgen en open te staan voor patiënten uit Amsterdam en Flevoland. Ook bij UMC Utrecht zijn voor zover bekend nog geen verzoeken binnen.
Het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen werden vanmorgen bankroet verklaard. De instellingen kwamen in acute geldnood nadat financiers het vertrouwen hadden opgezegd. Het Slotervaart kampte al lang met financiële en bestuurlijke problemen en ook in de IJsselmeerziekenhuizen heerste al geruime tijd onrust.
Borstkankerpatiënten failliete ziekenhuizen welkom in Bilthoven

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.