Kieskompas online voor Vijfheerenlanden

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
VIJFHEERENLANDEN - Inwoners van Vianen, Zederik en Leerdam kunnen vanaf vandaag een Kieskompas invullen. De drie gemeentes hebben volgende maand gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden die 1 januari 2019 het levenslicht ziet.
Na de verkiezingen wordt de eerste gemeenteraad en het eerste college van Vijfheerenlanden gevormd. In de rest van Nederland waren in maart gemeentelijke verkiezingen.

LEEFBAARHEID VAN KERNEN

In het Kieskompas zijn dertig vraagstukken opgenomen die spelen in de nieuwe gemeente. Enkelen gaan over het leefbaar houden van kleine kernen; een belangrijk onderwerp deze verkiezingen. Moet de gemeente bijvoorbeeld meebetalen aan het behoud van winkels, basisscholen of de komst van een MBO-school? Of moeten de subsidies van verenigingen omhoog?

VERKIEZINGSDEBATTEN

21 november mogen alle inwoners van 18 jaar en ouder stemmen. Niet alleen het Kieskompas kan inwoners helpen een keuze te maken, ook worden in aanloop naar de verkiezingen meerdere debatten georganiseerd.
De eerste is aanstaande maandag in Lexmond en wordt georganiseerd door Ondernemend Vijfheerenlanden. Op 1 november is een agrarisch debat, 6 november een dorpsdebat in Schoonrewoerd, 9 november een lijsttrekkersdebat in Leerdam en een slotdebat op 14 november in Vianen.
Het Kieskompas is in te vullen via de site: www.vijfheerenlanden.kieskompas.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.