Lombok krijgt wandelroute door straten met omstreden naam

UTRECHT - Wethouder Linda Voortman slaat morgen in de Utrechtse wijk Lombok een eerste pin in de grond van de Bitterzoete Route. Dit is een wandeling om de duistere kanten van Neerlands koloniale verleden beter te belichten. De wandeling is een initiatief van de werkgroep Gepeperde Straten.
Al geruime tijd woedt er in de stad een discussie of Utrecht trots moet zijn op Jan Pieterszoon Coen en zijn tijdgenoten. De mannen worden in de wijk Lombok geëerd met eigen straatnamen. Utrechter Michael van Zijl maakt zich daar al jaren boos over. Met zijn actiegroep De Grauwe Eeuw vroeg hij aandacht voor deze vermeende misstand. Volgens hem zijn mannen als JP Coen geen helden, maar oorlogsmisdadigers.
De pinnen markeren de route van de beladen straatnamen in Lombok.
De pinnen markeren de route van de beladen straatnamen in Lombok. © RTV Utrecht

DISCUSSIE

De gemeente wilde daarom in de stad een discussie over de straatnamen. Daarvoor werd de werkgroep Gepeperde Straten opgericht. Na een jaar vergaderen kwamen zij op het idee om een wijkwandeling op te zetten. Er komt een website en pinnen in de straat om de wandeling te markeren.
Het is nodig omdat veel mensen niet het volledige verhaal kennen achter zogenaamde VOC-helden
Simon Timmerman - Art. 1 Midden-Nederland
Simon Timmerman zit namens mensenrechtenorganisatie Art. 1 Midden Nederland in de werkgroep. Hij vindt dat zo'n wandeling bittere noodzaak is. "Het is nodig omdat veel mensen niet het volledige verhaal kennen achter zogenaamde VOC-helden. Wij vinden het belangrijk om het volledige verhaal te brengen, dus ook de minder goede kant van een aantal personen."
Wandeltocht langs beladen straatnamen in Lombok

JAN PIETERSZOON COEN

Rens Bleijenberg is pas afgestudeerd en werkeloos historicus. Hij dient als onbezoldigd gids voor de werkgroep. Hij licht die duistere kant graag toe: "Jan Pieterszoon Coen is een strafexpeditie begonnen op Banda. In eerste instantie heeft hij 44 lokale leiders laten vermoorden. Daarna is hij begonnen met zijn echte strafexpeditie. Hij heeft op Banda zeker tienduizend mensen laten vermoorden."
De wandeling door Lombok kan gemaakt worden aan de hand van aanwijzingen op een website. De pagina is nog niet in de lucht, maar zal naar verwachting zaterdag online gaan. Op verzoek zijn er ook gidsen aanwezig om met belangstellenden mee te lopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.