Margreet: Het Hekendorpse verenigingsleven

De keet van de IJsclub
De keet van de IJsclub © RTV Utrecht
HEKENDORP - Het zit erop: de lange, warme zomer in Hekendorp is ten einde. Met het begin van de herfst, begint ook het verenigingsleven weer. En dat swingt in Hekendorp. Van ijsclub tot biljartvereniging, van oranjevereniging tot de toneelspelers in buurtcentrum 'de Boezem': bijna iedereen in het dorp is actief.
Hoe dat komt? José van de IJsclub legt het uit: "Zeker als je hier als nieuwkomer komt is het slim je in te zetten voor één van de vele verenigingen. Dit is echt dé manier om mensen te leren kennen. Húp de handen uit de mouwen." De verenigingen zijn ook de grote bron van vertier in het dorp, legt Ruud van de Hekendorpse Toneelvereniging uit, "als er weinig uitgaansleven in een dorp is, is dit wel de plek waar iedereen samenkomt. Dat wil eigenlijk niemand missen."
Lid van de IJsclub ben je met het hele gezin en vaak voor het leven: het hoort er gewoon bij!
Wim de Groot

TRADITIES

De geschiedenis van veel van de verenigingen gaat ver terug. Koploper is de Hekendorpsche IJsclub, die het levenslicht zag in 1902! Er is veel veranderd sinds die tijd. Zo mochten er tot de jaren '70 geen vrouwen in het bestuur en zijn de winters tegenwoordig vaak niet koud genoeg om te schaatsen, maar de club houdt vast aan tradities dus is de ledenvergadering al 116 jaar op dezelfde dag in december én wint één van die leden dan nog altijd een half varken. In Hekendorp houden ze van tradities.
Acht weken geleden kwamen we naar Hekendorp met de vraag hoe je een dorp levendig houdt als alle voorzieningen als winkels en gezondheidszorg verdwenen zijn. Eén van de antwoorden op die vraag vinden we in het verenigingsleven: de Hekendorpers laten gaan kans onbenut er samen iets leuks van te maken!
In Hekendorp is altijd wat te doen!

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.