Nieuwegeins bedrijf gaat helpen bij restauratie Nachtwacht

Vorige week werd bekend dat de Nachtwacht voor het oog van het publiek wordt gerestaureerd.
Vorige week werd bekend dat de Nachtwacht voor het oog van het publiek wordt gerestaureerd. © ANP
NIEUWEGEIN - Advies- en ingenieursbureau LBP SIGHT in Nieuwegein gaat helpen bij de restauratie van de Nachtwacht in het Rijksmuseum. Dat heeft het bedrijf vanavond bevestigd.
Het bureau is gevraagd om voorafgaand en tijdens de restauratie de trillingen te meten die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld apparatuur, lopend publiek of verkeer dat buiten het museum langsraast. Het bedrijf heeft daarvoor een speciale adviseur in dienst: Jan Keijzer.

VOORBEREIDING

Al maanden voordat het grote nieuws bekend werd gemaakt, werd Keijzer bij de plannen betrokken. "We hebben metingen uitgevoerd naar uiteenlopende trillingen. Bijvoorbeeld in de vloer door lopende bezoekers, maar ook van de in te zetten apparatuur. En zelfs van het verkeer buiten", laat hij in een schriftelijk bericht weten.
Om de restauratie mogelijk te maken, worden onder meer hydraulische liften gebruikt, maar ook scanners, lasers en afstandsmeters. "Dat is allemaal fijne, hoogwaardige apparatuur die door trillingen uit de omgevingen snel kan worden verstoord." Daarom is het belangrijk dat LBP SIGHT de trillingen in kaart brengt.
Het bedrijf deed eerder ervaring op bij Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, waar de trillingen gemeten moesten worden bij de aanleg van een parkeergarage.

OPENBAAR

Vorige week werd bekend dat het wereldberoemde schilderij van Rembrandt vanaf volgend jaar juli voor het oog van het publiek wordt gerestaureerd. De Nachtwacht komt tijdens de klus op een beweegbare ezel te staan achter een glazen wand.
Publiek kan dan op afstand van zeven meter de restauratie volgen, maar ook via de website van het museum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.