Zorgen bij politie en justitie over "excessief gewelddadige" cocaïnehandel in regio Utrecht

Burgemeester Frans Backhuijs
Burgemeester Frans Backhuijs © Fototeam KenM
UTRECHT - De regio Utrecht zou "de spil van wereldwijde cocaïnehandel zijn", waarschuwen politie en justitie. "Het gebied is de kraamkamer van veel liquidaties."
Dat zeggen de Nieuwegeinse burgemeester Frans Backhuijs, officier van justitie Karola van Nie en recherchechef Johan van Hartskamp vandaag in het AD.
Zij spreken met name hun zorgen uit over het excessieve geweld dat met de handel in cocaïne gepaard gaat. "We zien het in de buurten en wijken in deze regio en de liquidaties die daar plaatsvinden. Het gaat om heel veel belangen en heel veel geld. Dan wordt het extreem gewelddadig", aldus Backhuijs, die naast burgemeester ook voorzitter is van een taskforce tegen georganiseerde misdaad en ondermijnende criminaliteit.
Recherchechef Van Hartskamp denkt dat de problemen in regio Utrecht groter zijn dan in Amsterdam en Brabant. "Ze zijn vergelijkbaar, maar ik durf ook wel te zeggen dat het misschien erger is."

DRUGSAFVAL

Door velen wordt de regio Brabant juist als een drugsprovincie gezien. Backhuijs: "De productie van bijvoorbeeld xtc vindt plaats in Brabant en is door het dumpen van drugsafval vrij zichtbaar. Met cocaïne is dat anders. Onze regio is een soort draaischijf in de internationale cocaïnehandel en dat is vrij onzichtbaar, omdat de productie elders ligt. Maar de handel wordt vanuit hier georganiseerd en zorgt voor excessief geweld in de wijken."
Eerder liet Bakchuijs bij RTV Utrecht ook weten zich zorgen te maken over de aanpak van ondermijnende criminaliteit, nadat er in Nieuwegein meerdere invallen waren gedaan. Justitie, politie, belastingdienst en gemeenten hebben toen de handen ineen geslagen om deze ondermijnende criminaliteit aan te pakken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.