Nieuw platform wil meer aandacht voor graf als cultureel erfgoed

Begraafplaats Zeist
Begraafplaats Zeist © Gemeente Zeist
AMERSFOORT - Er moet meer oog komen voor de waarde van graven en begraafplaatsen als cultureel erfgoed. Dat vindt Bert Lever, de voorzitter van de nieuwe stuurgroep Funerair Platform, die woensdag in Amersfoort officieel in het leven geroepen wordt.
Het nieuwe platform wil mensen samenbrengen die zich inzetten voor het funeraire erfgoed. Op die manier kan er beter kennis uitgewisseld worden over zaken als het beheer, onderhoud en de omgang met grafmonumenten.

NADENKEN

Volgens Lever wordt er in ons land nogal verschillend met de dodenakkers en grafstenen en -monumenten omgesprongen. Op de ene plaats gaat dat goed, maar op de andere kan het beter. "Alles bewaren gaat niet op de begraafplaatsen van ons land, maar je moet wel drie keer nadenken voor je een graf weg doet."
"Soms wordt er rücksichtslos een graf geruimd, terwijl men elders zou roepen: hoho, dat was een markante persoon, die iets over onze geschiedenis zegt."

LASTIG

Of er landelijke regels moeten komen, en waarvoor dan precies, is volgens Lever nu nog niet te zeggen. "De vraag bijvoorbeeld wie er markant genoeg was in onze geschiedenis, is immers ook niet zomaar te beantwoorden. En van bijvoorbeeld de Nobelprijswinnaars staat dat voor iedereen wel vast, maar toch is het graf van Frits Zernike, die in 1953 de Nobelprijs voor de natuurkunde kreeg, verdwenen."
Het Funerair Platform trapt woensdag officieel af met een bijeenkomst bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.