Ouderwetse GVU-bussen terug in Utrecht: "Ze roepen veel op"

© RTV Utrecht / Robert-Jan Booij
UTRECHT - Het zal veel Utrechters al zijn opgevallen: sinds kort rijden weer enkele antieke stadsbussen rond in de stad. De rode GVU-bussen roepen bij veel inwoners nostalgische gevoelens op.
Radio M Utrecht-verslaggever Robert-Jan Booij reed vanochtend een rondje mee. De Stichting Gevu Museumbus zet zich in voor het behoud van de bussen en is daarom een doneeractie begonnen om ze op de weg te houden.
"We willen graag de mensen laten zien hoe het was vroeger", zegt chauffeur Hans. Als hij rondrijdt door de stad merkt hij dat veel Utrechters even opkijken. "De bussen roepen veel op. Als ik even ergens parkeer ben ik een uur aan het praten met mensen."
Dit is hoe een bus hoort te zijn.
Chauffeur Hans
De bus is afkomstig uit de jaren 70. Een veel mooier exemplaar dan de huidige moderne stadsbussen, vindt Hans. "Dit is hoe een bus hoort te zijn. Verandering kan je natuurlijk niet tegenhouden. Maar niet iedere verandering is een verbetering."
Ouderwetse GVU-bussen terug in Utrecht

DONATIES

De stichting heeft nu twee ouderwetse bussen. Die zijn te huur voor feesten of partijen en staan op de standplaats van U-OV aan de Europalaan. Dennis Reinhard van de stichting hoopt dat er geld wordt gedoneerd zodat er een eigen standplaats kan komen en geïnteresseerden altijd een kijkje kunnen nemen in de bus. "Ook hopen we op ruimte voor een museum. We zijn al bezig met de gemeente."
Mensen die geld willen doneren kunnen dat doen via deze link.
Voor chauffeurs is het een feest om de oude bussen te besturen.
Voor chauffeurs is het een feest om de oude bussen te besturen. © RTV Utrecht / Robert-Jan Booij
Verslaggever Robert-Jan Booij praat met de busliefhebbers.
"Veel mensen zwaaien naar ons."
Het interieur van de oude bus.
Het interieur van de oude bus. © RTV Utrecht / Robert-Jan Booij

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.