Brandweer Doorn schreeuwt om meer mensen, tekort dreigt

© Brandweer Doorn
DOORN - De brandweer in Doorn heeft een tekort aan vrijwilligers. Het korps vergrijst en er is te weinig jeugd om vrijgekomen plekken op te vullen. Als het zo doorgaat is het nog maar de vraag of de brandweerpost in Doorn open kan blijven. Andere korpsen moeten dan inspringen.
"We komen er nu acht tekort", zegt commandant Gerrit Hardeman. "Dat betekent dat we in een situatie kunnen komen, waardoor we soms lastig kunnen uitrukken."
Om aandacht te vragen voor het probleem stond de vrijwillige brandweer dit weekend met de nieuwe brandweerwagen pontificaal in het dorp. Met op de auto de prikkelende mededeling: "Heeft u brand? De sleutels kunt u afhalen bij het gemeentehuis, bij de burgemeester op zijn bureau! Wij zijn gesloten door gebrek aan personeel."

VERGRIJZING

Doorn draait net als veel andere korpsen in het land voor bijna 90 procent op vrijwilligers. Brandweerlieden stoppen nou eenmaal omdat ze ouder worden en op sommige posten leidt dat tot problemen. Voor Doorn geldt dat het dorp sowieso al kampt met vergrijzing en dat zie je dan ook meteen terug bij de brandweer.
"De algemene tendens die in Nederland speelt - en misschien zeg ik dat wat zwaar - is dat de jeugd niet meer geïnteresseerd is om brandweerman- of vrouw te worden. Daarnaast is Doorn één van meest vergrijzende gemeenten van Nederland en er vindt bijna geen nieuwbouw plaats, waardoor er nauwelijks instroom van jeugd is."

LOKALE VERSCHILLEN

Opvallend genoeg is er bij de buren in Driebergen juist een wachtlijst van mensen die brandweerman willen worden. Er is volgens de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) dan ook geen structureel tekort aan vrijwilligers, maar het kan lokaal heel verschillend zijn. Volgens de VRU is er in de regio nu een paraatheid van zo'n 99 procent.
Vooralsnog lukt het dus nog om in de provincie voldoende vrijwilligers te vinden, maar dit is wel lastiger in gebieden waar minder werkgelegenheid is, zegt de VRU. Mensen zijn tegenwoordig ook minder lang bij de brandweer. Diverse posten zijn nu actief bezig met werving en er zijn plekken in de regio, zoals Doorn, waar het moeilijk is om voldoende vrijwilligers te vinden die met name overdag kunnen uitrukken.
De postcommandanten zorgen er volgens de VRU nog altijd wel voor dat hun posten nagenoeg het gehele jaar door bezet zijn. "Als het een keer voorkomt dat de bezetting niet gegarandeerd kan worden, dan zoeken we daar passende oplossingen voor."

LANGER

In Doorn zou Driebergen bij kunnen springen, maar vooralsnog is dat niet nodig geweest. "We hebben afgelopen week wel een moment gehad waarop we de bezetting niet helemaal rond kregen, maar dat had ook een technische oorzaak", aldus commandant Hardeman. "Maar we zitten er wel heel dicht tegenaan. En we hebben dat nu dus ook gebruikt om mensen te prikkelen. Laten we eerlijk zijn: de brandweerzorg blijft - ook bij een tekort - maar dan gaat het wat langer duren, want dan komen onze buren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.