Marokkaanse prostituees eisen schadevergoeding na uitbuiting en bedreiging in Baarn

© ANP
BAARN - In de rechtbank in Utrecht stonden vandaag drie mannen terecht op verdenking van mensenhandel. De mannen zouden twee Marokkaanse vrouwen als prostituee hebben laten werken in Baarn.
De vrouwen werden daarbij lichamelijk bedreigd, onder andere met een taser, maar ook geestelijk. De mannen maakten foto's en video's van de vrouwen terwijl ze seksuele handelingen verrichtten en dreigden deze te delen met hun familie in Marokko.
Eerder werd de inhoudelijke behandeling in de zaak uitgesteld, omdat er nieuw bewijsmateriaal was gevonden tegen de verdachten. De zaak tegen Yassine Z., Mohamed A. en Jordy R. kwam aan het rollen na een melding over illegale prostitutie in een woning in Baarn.

DOODSBANG

Tijdens de zitting werd duidelijk dat de slachtoffers in dit verhaal doodsbang zijn voor de verdachten. De vrouwen hadden geen identiteitsbewijs of verblijfsvergunning en waren dus illegaal in Nederland. Ook spraken ze geen Nederlands en kenden zij in dit land alleen de mannen voor wie zij, naar eigen zeggen, werkten.
Uit hun verklaringen blijkt dat de mannen foto's en video's maakten terwijl de vrouwen seksuele handelingen moesten verrichten. Dit beeldmateriaal werd tegen hen gebruikt. Wanneer zij niet zouden doen wat de verdachten van hen vroegen, dan zouden de beelden gedeeld worden met hun familie in Marokko. Hierdoor durven de vrouwen nog steeds niet terug naar hun thuisland.

GELD

Het geld dat de vrouwen verdienden met hun werk als prostituee werd gedeeltelijk afgenomen door de verdachten. Bovendien bepaalden de verdachten volgens het Openbaar Ministerie hoe vaak de vrouwen werkten, hoeveel klanten ze ontvingen, wat het tarief was en welke handelingen ze moesten uitvoeren.
Zo moesten de vrouwen tegen hun zin de pil slikken, zodat ze ook zonder condoom seks kon hebben met de klanten. Dit wilden zij niet, maar hiermee was meer geld te verdienen. Daarnaast verklaart één van de vrouwen dat de verdachten haar wilden verkopen, voor 10.000 euro. "Ik voelde mij net een koe."

SCHADEVERGOEDING

De strafeis van het OM werd vandaag nog niet bekend. Wel eist de advocaat van de slachtoffers een schadevergoeding. De vrouwen hebben lichamelijke en geestelijke schade opgelopen.
Samen zouden de vrouwen, volgens hun advocaat, 15.000 euro schadevergoeding moeten krijgen. Daarnaast moeten de verdachten terug betalen wat de vrouwen hebben verdiend met hun werd als prostituee. Dit bedrag schat de advocaat op bijna 90.000 euro totaal.

MOHAMED A

De verdachten legden vandaag aan de rechter uit dat de vrouwen in hun verklaring liegen. Mohamed A. verklaarde dat hij de vrouwen alleen maar wilden helpen. Ze zouden graag willen werken als prostituee, maar ze spraken de taal niet. Hij regelde klanten voor hen en plaatste advertenties.
Mohamed A. verklaarde wel spijt te hebben van zijn betrokkenheid bij de prostitutie. De rechter wilde weten waarom. "U heeft deze vrouwen geholpen en nu beschuldigen ze u van uitbuiting, bent u niet boos?" Hierop raakt A. geëmotioneerd. Hij zegt inderdaad boos te zijn, de vrouwen hebben hem gechanteerd.

YASSINE Z

Ook Yassine Z. verklaart dat het Openbaar Ministerie de verkeerde conclusies trekt. Yassine zegt niets met de prostituees te maken te hebben, hij heeft slechts één van hen een lift gegeven vanaf het vliegveld. Later komt hij nog een paar keer langs, omdat hij zich verantwoordelijk voelt voor de vrouw.
De telefoongesprekken die Z. met zijn medeverdachten voerden gaan wel over prostitutie. De rechter legde hem enkele gesprekken voor. Volgens Z. is hij goed op de hoogte omdat hij klant was en omdat hij een relatie had met een prostituee.

JORDY R

Jordy R. legt op zijn beurt uit een slachtoffer te zijn in dit verhaal. De vrouwen moesten vanuit zijn huis werken als prostituee. "Ze hebben mij mijn huis uitgejaagd", vertelt hij op zitting. Hij is naar eigen zeggen doodsbang voor de andere twee verdachten.
R. is in die tijd verslaafd aan cocaïne en zit in de schulden. Hij vertelt tijdens de zitting dat hij cocaïne kreeg in ruil voor zijn hulp. Hij moest helpen met de advertenties en heel stil zijn als er klanten waren. "Ik zou in een rolstoel terecht komen als ik niet zou helpen", vertelt R.
Het OM komt op dinsdag 4 december met de strafeis.
Verslaggever Lisanne Rutgers over de rechtszaak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.