Interactief verkiezingsdebat in Vijfheerenlanden

© RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN - In de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden was vanavond het eerste verkiezingsdebat. Stoeltjes stonden er niet in de zaal, de debaters moesten staan. Een verrassende wending voor de deelnemers, onder wie veel politici en ondernemers. Er kwamen zo'n honderd mensen naar de avond.
Vijfheerenlanden is een fusie tussen Leerdam, Vianen en Zederik. Op 21 november gaan de inwoners naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor hen is een Kieskompas gelanceerd. Het Kieskompas vormde ook de basis voor het eerste verkiezingsdebat.

GEKLEURDE MATTEN

Er werd gedebatteerd over acht stellingen. De presentatie was in handen van André Krouwel van Kieskompas. Hij maakte er een dynamische avond van. Deelnemers konden per stelling op een gekleurde mat gaan staan en daarmee duidelijk maken hoe zij over de stelling dachten. De opties waren, net zoals in het online Kieskompas: helemaal mee eens - mee eens - neutraal - niet mee eens - helemaal niet mee eens.
© RTV Utrecht

ONDERNEMERS

Het debat was onder andere georganiseerd door Ondernemend Vijfheerenlanden. Bij de stelling "Winkeliers mogen zelf bepalen wanneer ze open zijn, ook op zondag" werd actief gedebatteerd. Dat er verdeeldheid is over deze kwestie was duidelijk te zien; de deelnemers stonden verspreid over de matten in de zaal.
"Wij zijn niet voor de zondagopening maar we willen wel meedenken als het ons pijn gaat doen als de winkels op zondag open mogen", zei de eigenaar van de supermarkt in Ameide. De SGP stond op de rode mat. De gereformeerde partij is het - zoals algemeen bekend - helemaal niet eens met zondagopenstellingen. "Iedereen heeft rust nodig. En de zondag moet gebruikt worden om familie te bezoeken."
© RTV Utrecht
Een ondernemer in Meerkerk vertelde dat hij graag zelf wil kunnen beslissen om wel of niet open te gaan. Een andere ondernemer vond het raar dat de politiek hierover beslist. "Wij zijn volwassen genoeg om zelf te bepalen en de klant wil het en wij ook."

ZONNEPANELEN

Alleen D66 bleek voor de stelling "Zonnepanelen mogen op weilanden worden geplaatst, ook al verdwijnt er dan landbouwgrond". Volgens lijsttrekker Christa Hendriksen is veel grond in de gemeente niet geschikt om voedsel op te verbouwen en moeten er zo snel mogelijk zonnepanelen op geplaatst worden. De andere partijen stonden voornamelijk op de 'niet mee eens' mat.
Krouwel nodigde toeschouwers uit op de discussievloer om te praten over zonnepanelen. Opnieuw verdeeldheid. "De tijd van wachten is voorbij", sprak een inwoner van de nieuwe gemeente. Een andere inwoner bleek ook voorstander, maar vooral omdat hij tegen windmolens is.
"De natuur is vreselijk mooi en er zijn nog heel veel daken waar zonnepanelen op kunnen liggen, dus gebruik die daken en niet de weilanden", sprak een inwoner die tegen het plaatsen van zonnepanelen op landbouwgrond is.
Hoewel het debat in de opzet een economisch karakter zou hebben, werden uiteenlopende thema's behandeld. Zo werd ook gesproken over het thema sluipverkeer en over de organisatie van evenementen.
© RTV Utrecht

DEBATTEN

In de aanloop naar de verkiezingen worden er nog vier debatten georganiseerd in verschillende kernen van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden. Donderdag 1 november gaan partijen in Leerbroek met elkaar in gesprek over het onderwerp landbouw. Op 6 november in Schoonrewoerd gaat het over de Leefbaarheid van de kernen. Op 9 november volgt nog een debat in Leerdam en in Vianen is op 14 november het slotdebat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.