RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Verblijfsvergunning van een jaar voor Amersfoortse Zuzu en zijn familie

AMERSFOORT - Hetzesjarigegehandicapte jongetje Zuzu, zijn broer en zijn moeder mogen nog zeker een jaar in Nederland blijven. Het gezin heeft begin deze maand een tijdelijke verblijfsvergunning gekregen.

Goed nieuws voor het gezin maar het gevoel is dubbel, zegt Deborah Ligtenberg, die dicht bij het gezin staat.Want de broerszijn vorige maandook onder toezicht gesteld (OTS). Die OTS was aangevraagddoor de Raad voor de kinderbescherming.De rechter heeft dat toegekend.

Deze zomer werd al duidelijk dat het gezinprocedure over het uitstel van hetvertrek in Nederland kon afwachten. Zuzuheeft het syndroom van down. Zijnzeventienjarige broer Ali heeft zware stressklachten, en ook moederKhansaa is overbelast. Ligtenberg: "Het voordeel is dat ze veilig zijn voor een jaar en hulp krijgen. Maar je wilt die ondertoezichtstelling natuurlijk niet."

Het Palestijnse gezin uit Irakzit sinds dit jaarin een appartement in het AZC. Volgens advocaat Gerben Dijkman zat de OTS eraan te komen. "Het is natuurlijk een lastige situatie met een overbelaste moeder. Maar het is wel genant. Iedereen die enigszins nadacht, zag dit aankomen, behalve de IND. Mogelijk was het anders gelopen als er eerder hulpen zekerheid was geboden."

Dijkman: "Voor nu zijn ze er zeker van dat ze kunnen blijven. Maarstel datde OTS volgend jaar wordt ingetrokken, dan dreigt opnieuw uitzetting."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht