Babbeltrucs: "We kennen ze wel, maar toch trappen we er nog steeds in"

© RTV Utrecht
IJSSELSTEIN - "Mag ik een glaasje water?", "Ik kom collecteren, mag ik even binnenkomen?", of: "Ik doe onderzoek voor mijn school naar ouderenzorg, mag ik u wat vragen stellen?" Allemaal smoesjes om bij mensen in huis te komen waarvan je zou zeggen: die kent iedereen inmiddels wel. "Kennen misschien wel", zegt oud-politieagent Bert Goselink. "Maar nog altijd zijn er mensen die erin trappen."
Goselink is instructeur voor Anders Veilig en geeft trainingen om mensen te waarschuwen voor dit soort oplichters. Vandaag doet hij dat in IJsselstein. Babbeltrucs hebben vaak een grote impact op de slachtoffers.
"Kijk, het is zo: een overval of een winkeldiefstal, dat is erg. Maar dit komt dichtbij je eigen huis, een plek waar je je te allen tijde veilig moet voelen." Het idee is dat vooral ouderen het slachtoffer worden van babbeltrucs. Maar Goselink sluit niemand uit: "We trappen er allemaal in."

ONAARDIG

Veel mensen vinden het onbeleefd om een collectant op straat te laten staan als ze binnen wat geld halen. Goselink vraagt zich af waarom? "Leg het vriendelijk uit. De mensen die oprecht collecteren zijn er blij mee. Die hopen juist dat meer mensen het zo doen. Maar dan moeten de bewoners natuurlijk wel met wat geld terugkomen", grapt Goselink.
"Mensen moeten ook bedenken dat het dievengilde een soort beroepsgroep is. Die hebben het er met elkaar over waar ze makkelijk kunnen toeslaan. Je moet in die wijk zijn, daar staat de achterdeur open, daar kan je makkelijk naar binnen sluipen."
De workshop in IJsselstein is bedoeld voor mensen van 65 jaar en ouder. Maar ook de mantelzorgers, kinderen en kleinkinderen en mensen uit de zorg die geïnteresseerd zijn, zijn welkom. Ook brandweer en politie zijn aanwezig, en wie slechte sloten op zijn deur heeft kan daar meteen nieuwe kopen. 
De bijeenkomst is van 13.00 uur tot 15.30 uur in wijkcentrum Oase in IJsselstein.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.