Slachtoffer stalbrand Werkhoven wordt bedreigd: ook woning in brand gestoken

Het huis dat in juli in Cothen in brand is gestoken.
Het huis dat in juli in Cothen in brand is gestoken. © RTV Utrecht / Mark van der Wel
WERKHOVEN - De Werkhovense ondernemer die afgelopen weekend zijn complete bedrijf in vlammen op zag gaan, was afgelopen zomer ook al slachtoffer van brandstichting. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Utrecht. In juli brandde een huis aan de Wijkersloot in Cothen uit dat hij huurde voor zijn werknemers.
De ondernemer zou het pand in eigendom krijgen, maar de ondertekende koopakte was nog niet bij de notaris gepasseerd. Nog geen week nadat het te koopbord uit de tuin werd gehaald, sloegen de vlammen uit de ramen. 
Onderzoek wees uit dat het om brandstichting ging. Er vielen geen gewonden. De koop ging vanwege de brand niet door en de eigenaar zat met een uitgebrand huis. Nog altijd is het onbewoonbaar in afwachting van de schadeafhandeling door de verzekering.
Dit betekent zeer waarschijnlijk het einde van ons bedrijf.
Remco de Heus

BEDREIGING

Volgens verschillende bronnen zou de ondernemer, die in Werkhoven strobalen verpakt en levert aan onder andere supermarkten en tuincentra, al langer bedreigd worden. Daarvan zou hij ook melding hebben gedaan bij ed politie. Remco de Heus, woordvoerder van de familie, wil dat niet bevestigen. "Er loopt een politieonderzoek naar de brand van vorige week en afgelopen weekend en dat wachten we af. Maar het klopt wel dat mijn baas het huis aan de Wijkersloot zou gaan kopen toen er brand uitbrak."
Het onderzoek naar de brand heeft ook de volle aandacht van de veehandelaar wiens vee voor een deel in de getroffen stallen stond. Maar ook bij de eigenaar van de opstallen ligt de focus op Werkhoven deze dagen. Het gaat om de gebroeders Aantjes die in het gebied behoorlijk wat vastgoed en grond in bezit hebben. "Allereerst vind ik het verschrikkelijk voor de ondernemer", zegt Sjaak Aantjes. "Die jongen heeft keihard gewerkt en ziet alles in vlammen op gaan. Omdat hij het terrein van ons huurde zijn ook wij enorm gedupeerd. Een groot deel van de opstallen is compleet vernield. Ik hoop dat snel duidelijk wordt wat hier achter zit. Er doen inderdaad veel verhalen de rondte, maar daar doe ik niet aan mee."

DWANGSOM

Natures Best BV, het bedrijf van de Werkhovense ondernemer, lag samen met de gebroeders Aantjes overigens al een tijd in de clinch met de gemeente Bunnik. De werkzaamheden op het terrein aan de Hollendewagenweg waren volgens de gemeente, die getipt werd door agrariërs uit de omgeving, in strijd met het bestemmingsplan. "Er is inderdaad een verpakkingsbedrijf gehuisvest terwijl de bestemming officieel agrarisch bedrijf is", zegt een woordvoerder van de gemeente Bunnik. "Op last van een dwangsom moesten de verpakkingswerkzaamheden daarom per 31 juli van dit jaar gestopt zijn. Omdat daar beroep tegen is aangetekend, was die dwangsom nog niet defintief."

NIET VERZEKERD

Natures Best BV staat op dit moment stil en het lijkt over en uit voor de onderneming. De machines die verloren gingen waren namelijk niet verzekerd. "We waren bezig met een verhuizing naar 't Goy", legt woordvoerder De Heus uit. "Omdat we de afgelopen periode flink gegroeid waren eiste de verzekering dat we een sprinklerinstallatie in de schuur zouden aanleggen waar de machines stonden. Maar dat was een enorme investering waarvan we wisten dat we er maar kort gebruik van zouden maken. We hebben dat dus niet gedaan. De verzekering wilde daarom geen polis afsluiten. Het maakt het extra zuur, want dit betekent zeer waarschijnlijk het einde van ons bedrijf. Het doet verschrikkelijk pijn dat sommige mensen roepen dat 'we er wel beter van zullen worden'. Het tegenovergestelde is waar."

BURGEMEESTER BUNNIK

Burgemeester Roland van Schelven van Bunnik reageert schriftelijk op vragen van RTV Utrecht. "De burgemeester is heel betrokken bij de reeks branden in Werkhoven en betreurt het enorm dat mensen en dieren zo'n grote schade hebben geleden. Hij heeft na de eerste brand telefonisch contact gehad met de ondernemer uit Werkhoven. Tijdens de brand op vrijdagnacht is hij ter plaatse geweest. De burgemeester hecht veel waarde aan het uitgebreide onderzoek door de recherche naar toedracht van de branden en heeft alle vertrouwen in het verloop hiervan. Net als alle andere betrokkenen wacht hij uiteraard de uitkomst met belangstelling af."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.