Utrechter hoort celstraf eisen voor dreigen met neerschieten burgemeester

© RTV Utrecht
UTRECHT - De stoom kwam uit zijn oren vanmiddag, in de Utrechtse rechtbank. De 58-jarige Utrechter Hermanus G. hoorde 6 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen, waarvan 2 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.
In juli belde de Utrechter in een periode van elf dagen meerdere keren met gemeenteambtenaren. Hij uitte daarbij volgens het OM tal van bedreigingen aan het adres van Van Zanen. De man zou onder meer hebben gezegd dat hij de burgemeester ging neerschieten. Bij zijn aanhouding werden de dreigementen alleen maar heftiger.

POPPENKAST

De zitting is slechts een paar minuten oud en Hermanus G. loopt meteen leeg over de Jeugdzorg. De rechter probeert hem in te tomen en maakt de afspraak om iedereen uit te laten praten. Maar G. blijft lastig te sturen. Zo noemt hij de rechtbank 'een stukje schorem', wat hem op een vermaning komt te staan. Zowel de sociale dienst als de rechtbank is 'een poppenkast'.
Hermanus G. is geen onbekende van politie en justitie. Tussen 2014 en 2016 stond hij al meerdere keren voor de rechter, voor het bedreigen van medewerkers van Bureau Jeugdzorg. Inmiddels zit hij al 102 dagen vast. De verdachte geeft desgevraagd aan dat dat een hel is. Over het eten: "Dat geef je nog niet aan je hond".
Bij het Leger des Heils wonen, in een begeleidwonenproject, wil hij niet: "Dan woon ik weer met allemaal mensen met problemen." In het laatste woord geeft G. aan dat hij zo snel mogelijk wil sterven. Hij zegt dat hij stopt met eten en drinken. Ook wil hij geen medicatie meer.

STRAFEIS

Volgens het OM is verzachtend dat de verdachte zwakbegaafd is, en meerdere stoornissen heeft. De verdachte is minder toerekeningsvatbaar. Het OM denkt dat een intensieve begeleiding van G. in de toekomst beter gaat werken dan therapie, of TBS.
De onvoorwaardelijke celstraf zou na aftrek van het voorarrest al snel voorbij zijn. Wel moet hij als het aan de officier ligt verplicht in een begeleidwonenproject. Ook zit hij nog in de proeftijd van twee eerdere veroordelingen, eveneens voor bedreigingen. Het OM eist dat hij die voorwaardelijke straffen van 40 dagen en drie weken moet uitzitten.

ADVOCAAT

De advocaat van de verdachte ontkent dat G. heeft gezegd dat hij de burgemeester zou neerschieten of afmaken. Van Zanen zou nooit serieus hebben hoeven vrezen voor zijn leven.
Verklaringen van getuigen zijn volgens de verdediging onbetrouwbaar. Die zouden dagen later pas afgelegd zijn. Volgens de advocaat is vrijspraak op zijn plaats. Een verzoek om de voorlopige hechtenis op te heffen werd door de rechtbank afgewezen.
De uitspraak volgt op dinsdag 13 november.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.