NS vreest meer autogebruik door duurdere treinkaartjes

© NS
UTRECHT - Treinkaartjes en treinabonnementen worden vanaf 1 januari duurder. De prijsstijging komt volgens de NS door de verhoging van de btw. Die gaat van 6 procent naar 9 procent. Een slechte zaak, vindt het Utrechtse spoorbedrijf. Het betekent dat meer mensen de auto nemen in plaats van de trein, denkt de NS.
Andere factoren waardoor de prijs van treinkaartjes stijgen, zijn de inflatie en de kosten van het gebruik van het spoor. Daarover zijn afspraken gemaakt met de overheid. De inflatie is nu bepaald op 1,8 procent. De kosten voor de vergoeding die de NS betaalt voor het spoor blijven gelijk. Daarvan merkt de reiziger dus niets. De inflatiecorrectie wel, en die komt dus nog bovenop de btw-verhoging.
Voor de eersteklas is er net als vorig jaar een uitzondering: voor die klasse wordt de inflatiecorrectie niet doorgevoerd. Dat betekent dat het prijsverschil tussen de eerste- en tweedeklas kleiner wordt. Verder blijft de NS veertig procent korting geven op reizen in de daluren. De reguliere toeslag voor Intercity gaat voor het eerst in drie jaar omhoog, van 2,40 euro naar 2,60 euro.
Prijsveranderingen van andere abonnementen kaarten voor fietsen en honden staan op hun website.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.