Juridische strijd De Blauwe Meije en de buurt sleept voort

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
MIJDRECHT - Het lijkt wel een aflevering van 'De Rijdende Rechter' maar dan wel een die al ruim 8 jaar duurt: de ruzie tussen buitenplaats De Blauwe Meije in Zegveld en een groep buurtbewoners. Vandaag troffen de partijen elkaar voor de zoveelste keer bij de Utrechtse rechtbank.
Waar gaat het om? De ondernemers van de buitenplaats organiseren activiteiten op hun terrein: een terras, een B & B, workshops en een beeldentuin. Maar de buurt ervaart daar overlast van en stapte naar de rechter.
De geïrriteerde blikken en verzuchtingen zijn niet van de lucht in de rechtszaal. Tussen de twee partijen is mediation inmiddels zinloos. "We hebben te maken met een querulantenstel dat er een hobby van maakt om te procederen. Wij willen gewoon leven en ondernemen in de Meije", zegt Rebecca de Boer, uitbater van De Blauwe Meije.
"Wij ervaren al jarenlang overlast van de buitenplaats, in heel veel verschillende opzichten. Ik vind het belangrijk dat wij in een gebied komen wonen waar rust en vrede heerst, waar de karakteristieke eigenschappen van het landschap bewaard worden", laat een buurman van De Blauwe Meije weten.

KAKAFONIE

Via de rechter probeert een aantal omwonenden de activiteiten op het terrein te verbieden. Buurman: "Wij worden geconfronteerd met een uitbating die ik bestempel als een uitdragerij. Een kakafonie van uitingen van allerlei aard. Ik kan alles zien wat daar gebeurt, alles wat ik daar zie stoort mij. Jaar in jaar uit. Er wordt ook van alles gebouwd, het is verschrikkelijk om te zien."

HANDHAVING

De advocaat van een van de omwonenden hamert erop dat de gemeente Woerden moet handhaven. Zo wordt er te lang in de Bed & Breakfast overnacht, meent de jurist, is de drank- en horecavergunning niet in orde en staat er een illegale overkapping op het terrein.
Onzin, vinden de uitbaters van De Blauwe Meije. Volgens hen veroorzaken zij geen overlast met de activiteiten op het terrein. De Boer: "We krijgen regelmatig handhaving op het terrein, daardoor wordt ons het ondernemen onmogelijk gemaakt."
Wij ervaren al jarenlang overlast van de buitenplaats, in heel veel verschillende opzichten
buurtbewoner

TUINHUISJE

De ondernemers, gesteund door een aantal omwonenden, verenigd in 'De Vrienden van de Blauwe Meije', is op haar beurt inmiddels ook een aantal procedures begonnen. Zo willen ze dat een tuinhuisje van een van de buren het veld ruimt. "Vanuit mijn tuin heb ik last van dat huisje", zegt De Boer. Waarop de advocaat van de buurman terugkaatst: "Van dit tuinhuisje heeft niemand last. Het wordt allemaal uit de duim gezogen, er zit geen juridische onderbouwing onder. Het is puur ongenoegen."
Ook wordt er door de uitbaters van De Blauwe Meije geprocedeerd tegen de komst van een camperplaats. Daarvoor heeft een van de buurtbewoners een vergunning gekregen. "Het verkeer zal alleen maar toenemen, het is er nu al onveilig", zegt De Boer. Maar de tegenpartij beweert dat tellingen uitwijzen dat het wel meevalt met de drukte. "Het is gewoon niet waar, er worden alleen maar onderbuikgevoelens geuit."
We hebben te maken met een querulantenstel dat er een hobby van maakt om te procederen
uitbater De Blauwe Meije

STRIJD

De irritatie bij partijen neemt zichtbaar toe na uren verwijten over en weer. Zijn ze het dan nergens over eens? "We willen rust en een einde aan alle procedures", zegt de uitbater van De Blauwe Meije. Waarop een buurman zegt: "Met dat laatste kan ik instemmen".
Over zes weken doet de rechter uitspraak in de zaken die vandaag zijn besproken, maar betekent dat ook een einde aan de juridische strijd? Waarschijnlijk niet, beide partijen zijn geenszins van plan de strijdbijl te begraven. Verhuizen is voor niemand een optie. De juridische strijd zou zomaar nog eens 8 jaar kunnen duren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.