App helpt kankerpatiënten bij vermoeidheid

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Een app moet kankerpatiënten steun gaan bieden bij vermoeidheid, die bij veel van hen voorkomt. Psycholoog en bedenker Bram Kuiper en tester Marloes Scheffers schoven vanmiddag aan bij UVandaag om te vertellen over het nieuwe middel.
Naar schatting is zo'n 30 tot 40 procent van de kankerpatiënten vermoeid, vertelt Kuiper in de uitzending. Op zo'n 800 duizend mensen in Nederland die kanker hebben of hebben gehad, komt dat neer op ongeveer 250.000 vermoeide patiënten. "Ik heb me een voorstelling proberen te maken van hoeveel dat er eigenlijk zijn," vertelt Kuiper. "Als je ze allemaal hand in hand laat staan vanaf het Domplein, dan is het een rij tot aan de Franse grens."
Daarom heeft hij Untire ontwikkeld. "De app laat mensen zich bewust worden van de context van de vermoeidheid, en welke factoren daarin meespelen. Hij biedt een dagelijks programma, dat inzicht geeft in de vermoeidheid. Daarnaast zijn er ontspanningsoefeningen. En ook bewegen. Beweging is erg belangrijk, ook voor kankerpatiënten."
Marloes Scheffers, zeven jaar geleden gediagnostiseerd met borstkanker, testte de app. "Ik geloof heel erg dat hiermee erkenning is voor het feit dat mensen vermoeid zijn. Er komt bij iedereen op een gegeven moment een punt, waarom dan ook, wanneer het niet meer gaat. Dan ontstaat er een moment waarop je niet meer weet hoe je jezelf kunt helpen. Op zo'n moment is de app een digitaal vriendje, dat inzicht en support geeft."
Untire is vanaf morgenavond te verkrijgen in zowel de App-store als de Play-store.
App helpt kankerpatiënten bij vermoeidheid

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.