Pleegzorgweek van start: "Het mag ook een alleenstaande of een homostel zijn"

Bij de tennisvelden in Bunnik is vandaag reclame voor pleegzorg geplaatst.
Bij de tennisvelden in Bunnik is vandaag reclame voor pleegzorg geplaatst. © Twitter Gemeente Bunnik
PROVINCIE UTRECHT - De jeugdzorg zoekt 'supergewone' mensen die pleegouder willen worden. In totaal zijn zeker 3.500 gezinnen nodig om kinderen op te vangen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. "Het kan ook een alleenstaande zijn", zegt jeugdzorgspecialist Chantal Wittenberg. "Of een homostel. Wat we zoeken zijn gewoon liefdevolle stabiele pleeggezinnen."
Wittenberg werkt bij jeugdzorgorganisatie De Rading, die hulp biedt in Midden-Nederland. Ze is deze week druk met de vierde editie van de Week van de Pleegzorg. Die begint vandaag en duurt tot en met woensdag 7 november.
Zo'n 21.000 Nederlandse kinderen kunnen (tijdelijk) niet thuis wonen. "Daarvoor hebben we groot pleegbestand nodig. Want je wil voor elk kind keuze hebben." Een tijdje daalde het aantal beschikbare gezinnen, inmiddels is de stijgende lijn weer ingezet.
De leus van dit jaar is 'supergewone mensen gezocht'. "Uiteindelijk gaat het erom voor een kind om zo gewoon mogelijk op te groeien in een gezin. Dat wil niet zeggen dat het per se een man-vrouwkoppel moet zijn met kinderen of opvoedervaring." Veel mensen denken dat het heel ingewikkeld is om als pleegouder aan de slag te gaan, maar volgens Wittenberg omschrijven mensen die het doen als zeer waardevol.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via pleegzorg.nl. De landelijke aftrap is vandaag in Jeugdorp De Glind bij Barneveld. "Mensen kunnen ook langs bij huiskamerbijeenkomsten. 5 november is een infobijeenkomst in Amersfoort bij restaurant Kroast en in de stad Utrecht is het op 20 november."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.