Onthulling Amersfoortse herdenkingsstenen: 'Wij zullen hun namen niet vergeten'

© stichting Herdenkingsstenen Amersfoort
AMERSFOORT - Her en der in Amersfoort liggen zwarte granieten stenen in trottoirs met daarop de namen van verzetsstrijders en joodse Nederlanders die zijn verdwenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze stenen worden gelegd door de Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort onder het motto 'Wij zullen hun namen niet vergeten'.
Vandaag worden 23 van deze herdenkingsstenen onthuld in het Soesterkwartier in Amersfoort. De namen die op deze stenen staan zijn zorgvuldig gekozen. "Het is een heel proces geweest," vertelt de secretaris van de stichting, Jos Pothof: " Het gaat erom dat het mensen zijn uit Amersfoort, die op hun laatst bekende adres in Amersfoort zijn opgepakt en afgevoerd door de Duitsers en van wie geen laatste rustplaats bekend is. Iemand die ergens begraven is komt niet in aanmerking."
De in graniet uitgevoerde stenen zijn voorzien van naam, leeftijd en plaats van overlijden. Bij de onthulling worden anjers gelegd en steentjes, vertelt Pothof. "De anjers zijn het teken van vergankelijkheid, de steentjes zijn een teken van eeuwigheid. Daarna houden we een moment stilte."
De steentjes zijn een teken van eeuwigheid
Jos Pothof
Bij de onthulling van de stenen zijn nabestaanden aanwezig, maar ook scholieren en andere belangstellenden. Vanmiddag om 15.00 uur begint op de Soesterweg 451 een wandeling en om 17.00 uur is er een slotbijeenkomst in de Westerkerk.
De stichting herdenkt slachtoffers van het naziregime die zijn vermoord of gedeporteerd. In totaal zal de stichting 430 herdenkingsstenen in Amersfoort plaatsen. Pothof: "Op 24 apil zal een afsluitende ceremonie worden gehouden in de Sint Joriskerk, als afsluiting van het hele project."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.