FNV voert actie in binnenstad Utrecht: "Allemaal boeven in het kabinet"

Actievoerders bij uitzendbureau Randstad.
Actievoerders bij uitzendbureau Randstad. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
UTRECHT - "Flexwerk is pensioenroof!" en "Iedereen een behoorlijk pensioen!" De leuzen en teksten maken meteen duidelijk wat de actievoerders willen. Honderden leden van vakbond FNV lopen vanmiddag de Utrechtse binnenstad in om de pensioenonderhandelingen kracht bij te zetten. Zij voeren actie voor hogere en eerlijke pensioenen. En dat is nodig volgens FNV, want "de 18-jarigen van nu moeten straks tot hun 88e doorwerken!"
Momenteel is FNV in onderhandeling met de werkgevers en experts over de pensioenen. Die onderhandelingen zitten vast. De vakbond eist dat iedereen een goed pensioen krijgt. Dit is nu een probleem voor bijvoorbeeld flexwerkers, die geen pensioen ontvangen. En dat moet anders, volgens Mirte Cofino van FNV.
Zij legt eerder op de dag in een vol Beatrixtheater uit dat de pensioenen bovendien zouden moeten stijgen, de pensioenleeftijd dat juist niet moet doen en dat mensen tijdig moeten kunnen stoppen met werken. De zaal knikt instemmend en na afloop krijgt Cofino een luid applaus.
Een ander FNV-lid: "Buiten de oneerlijke pensioenen is de premieberekening ook nog eens verkeerd. Bovendien is de rekenrente nu laag, maar moet je later extra veel gaan betalen! Het is een grote maffia bij de banken, verzekeraars en het kabinet." Dat is klare taal, en ook de rest van de zaal raakt maar niet uitgepraat over de problemen.
Actievoerders bij Randstad.
Actievoerders bij Randstad. © RTV Utrecht / Koen van den Berg
Daarna volgt de tocht naar de uitzendbureaus aan de Lange Viestraat en de Potterstraat. Zij zijn vanmiddag het doelwit, want zij maken volgens de FNV de pensioenroof mede mogelijk. De groep verdeelt zich over de bureaus en stelt zich in lange rijen op. Zelfgemaakte protestborden worden getoond en leuzen worden gescandeerd. Ook probeert men de uitzendbureaus te bezetten, zoals ze in maart al lukte in het Ministerie van Sociale Zaken. Bij Randstad blijven de deuren gesloten; ze zijn getipt over de actie.
Toch trekken de leden veel bekijks en veel voorbijgangers lijken wel waardering te hebben voor de actie. Zelfs een voorbijrijdende buschauffeur toetert de groep enthousiast toe. Passanten maken een praatje en krijgen een foldertje mee. De aandacht voor het pensioenstelsel is in ieder geval weer voor even terug.
Actievoerders houden bordjes omhoog.
Actievoerders houden bordjes omhoog. © RTV Utrecht / Koen van den Berg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.