Boosheid om bomenkap bij Golfclub de Haar: "Herplanten heb je niks aan"

© RTV Utrecht / Robert-Jan Booij
HAARZUILENS - Golfclub de Haar gaat vanaf morgen zo'n achthonderd bomen kappen. Dit om meer ruimte te bieden aan mensen die een balletje willen slaan. Maar natuurliefhebbers zijn er niet blij mee.
Ze zijn zelfs een petitie gestart. Anneke Wensing van Burgerinitiatief Klimaatneutraal zegt dat veel mensen zich zorgen maken. "In deze tijd kan niemand ontkennen dat we als mensheid voor grote uitdagingen staan. Het behoud van natuur omdat het intrinsieke waarde heeft is daar één van. Maar ook om om te gaan met vraagstukken als klimaatverandering."
Vanmiddag zijn de natuurliefhebbers van plan te demonstreren bij de golfclub. Ze willen dan ook de petitie overhandigen.

HERPLANTEN

Namens de golfclub probeert Koene Talsma de zorgen weg te nemen. Hij benadrukt dat in plaats van de achthonderd bomen die worden omgezaagd 1100 bomen terugkomen. "En buiten dit gebied wordt het dubbele aantal herplant."
Volgens Talsma is het hard nodig om bomen te verwijderen. "Een deel van het park is verwilderd. We brengen een natuurmonument in volle pracht terug." Als alles volgens plan verloopt kan de golfclub uitbreiden van negen naar achttien holes.

NIET GENOEG

Uiteindelijk komen er dus meer bomen bij dan dat er verdwijnen, maar dat neemt de zorgen bij de critici niet weg. Wensing: "Je krijgt niet de waarde terug van een tachtig jaar oude boom. Het duurt weer tachtig jaar voordat je qua natuurwaarde weer in die richting komt. Op dit moment heb je eigenlijk niets aan herplanten."
De petitie tegen de bomenkap is zo'n zevenduizend keer getekend. Als de herinrichting van het park klaar is, komt er ook een wandelroute. Op dit moment is het park nog niet openbaar toegankelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.