Rechtbank wijst heropening Stint-zaak af

© RTV Utrecht / Anita Sara Nederlof
BILTHOVEN - Het onderzoek in het kort geding over het gebruik van de Stint door een kinderopvang in Almere wordt niet heropend. Advocaat Werner van Bentem had daags voor de uitspraak in het geding tegen de Nederlandse staat een verzoek daartoe ingediend bij de rechtbank, maar die wees dat af.
De rechter doet donderdag volgens planning uitspraak in het kort geding. Dan licht ze ook de beslissing toe over het besluit het onderzoek niet te heropenen.
De advocaat stelde in zijn verzoek dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tegenstrijdige en onjuiste informatie heeft verstrekt, zowel aan de Tweede Kamer als aan de rechter. Het betrokken verzoekschrift werd gepubliceerd door RTL Nieuws. Het ministerie wil niet reageren lopende de rechtszaak.
Het ministerie stelde twee weken geleden in de rechtszaal dat de stintfabrikant een meldingsplicht had over wijzigingen in het ontwerp, dat was goedgekeurd om de weg op te gaan. Uit een reactie aan een andere fabrikant van een 'bijzondere bromfiets', zoals ook de Stint is, zou echter blijken dat niet exact duidelijk is welke wijzigingen wel of niet zijn toegestaan.
Het ministerie zou geen toezicht hebben gehouden op de voertuigen nadat die op de weg waren toegelaten en dat tijdens de zitting 'welbewust' hebben verzwegen. De brief aan de andere fabrikant werd vlak na de zitting openbaar gemaakt en moet volgens de advocaat dus op het ministerie bekend zijn geweest. Hij spreekt over 'bewuste pogingen om de rechter in dit geding te misleiden'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.