RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrechts telecombedrijf verdacht van miljoenenfraude, hoofdverdachte spoorloos

UTRECHT/NIEUWEGEIN - Het Utrechtse telecombedrijf Ramaphone wordt verdacht van een miljoenenfraude. De broers Mohammed en Tarik O. zouden met onjuiste aangiftes en een kleine 400 valse facturen de belastingdienst jarenlang hebben benadeeld. Volgens het Openbaar Ministerie hebben zij met hun bv ook ruim 26 miljoen euro witgewassen. Dat bleek vandaag bij een regiezitting in de Utrechtse rechtbank.

De belastingontduiking en witwaspraktijken speelden zich af vanaf 2008 en kwamen drie jaar geleden aan het licht, omdat de afgedragen btw verdacht laag was in verhouding met de omzet van het bedrijf. De belastingdienst schakelde daarom de fiscale rechercheurs van de FIOD in.

Het is onduidelijk waar verdachte Tarik zich bevindt en onzeker of hij ooit wordt gevonden."
Officier van justitie

BTW-CARROUSEL

Ramaphone heeft vestigingen in Utrecht en Nieuwegein en houdt zich bezig met internationale handel in mobiele telefoons. Die zouden in Duitsland en een aantal Oost-Europese EU-landen zijn gekocht en via Nederland uiteindelijk onder meer in Marokko zijn doorverkocht. Daarbij zou veel zijn afgerekend met contant geld.

Om de omzetbelasting te ontduiken zou gebruik zijn gemaakt van zogenoemde btw-carrousels. Dat zijn een ingewikkelde handelsketens waarbij altijd minstens drie bedrijven betrokken zijn. Ze maken handig misbruik van de belastingafspraken binnen de EU en de mogelijkheid om btw vooraf af te trekken. Daarbij†wordt vaak gebruik gemaakt van plof-bv's: bedrijfjes die speciaal zijn opgericht†om te frauderen.

Over telefoons die in andere EU-lidstaten worden ingekocht, wordt geen btw gerekend. In Nederland worden ze vervolgens doorverkocht aan een ander bedrijf. Daarbij wordt wel 21 procent†btw in rekening gebracht, maar dat wordt door de verkoper niet aan de belasting afgedragen. De koper trekt de in rekening gebrachte btw uiteindelijk wel van de belasting af.

Mijn client weet van niets, zijn broer was de spin in het web."
Advocaat David Nieuwenhuis

HOOFDVERDACHTE SPOORLOOS

Verdachte Mohammed O. liet zich vandaag door advocaat David Nieuwenhuis vertegenwoordigen. Door de slepende zaak kwam hij in grote financiŽle en persoonlijke problemen en gaat het lichamelijk en geestelijk niet goed met hem, zegt zijn raadsman. Hij zou sinds de zaak aan het licht kwam ook niet meer betrokken zijn bij het bedrijf.

Volgens Nieuwenhuis heeft zijn cliŽnt niets te maken met de fraude. Het bedrijf stond weliswaar op zijn naam, maar zou in de praktijk zijn geleid door broer Tarik. Die is echter spoorloos en werd ook niet vertegenwoordigd door een advocaat. Een brief met dagvaarding naar het hoofdkantoor van Ramaphone in Utrecht, kwam ongeopend terug. Volgens Mohammed zit zijn broer in Marokko, samen met hun zus die ook nauw bij het bedrijf betrokken was.

SLEPENDE ZAAK

De rechtbank besliste vandaag dat het OM moet proberen te achterhalen waar Tarik en zijn zus in Marokko verblijven om hen als verdachte en getuige te kunnen horen. Ook worden op verzoek van de verdediging meerdere medewerkers en zakenrelaties van Ramaphone gehoord.

Volgens advocaat Nieuwenhuis kunnen de getuigen meer inzicht geven in hoe het telefoonbedrijf werd geleid. Ook zouden zij kunnen bevestigen dat Mohammed in de praktijk een ondergeschikte rol binnen het bedrijf had en dat broer Tarik de spin in het web was.

ZWARE STRAFFEN

Vanwege het ontbreken verdacht Tarik en de extra getuigenverhoren gaat het nog zeker een half jaar tot een jaar duren tot de zaak inhoudelijk kan worden behandeld. Als Tarik O. spoorloos blijft, kan hij eventueel bij verstek worden veroordeeld.

Advocaat Nieuwenhuis vreest dat vooral broer Mohammed dan voor de beschuldigingen opdraait. Op grootschalige belastingontduiking staan zware straffen. Hij zou jarenlang de gevangenis in kunnen gaan.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht