RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Rechtszaak over nieuw zwembad Oudewater: is gemeente onbetrouwbaar?

OUDEWATER - De gemeente Oudewater is geen behoorlijke bestuurder, komt z'n afspraken niet na en heeft een wispelturige gemeenteraad. Dat zegt de advocaat van projectontwikkelaar Prairie State Investments (PSI). De twee partijen stonden vandaag lijnrecht tegenover elkaar in de rechtbank vanwege een zaak over de bouw van een zwembad.

Hoe zit het precies? PSI had een intentieovereenkomst met het college van Oudewater. De projectonwikkelaar zou een nieuw zwembad gaan bouwen en tientallen woningen. Alles leek in kannen en kruiken totdat de gemeenteraad er voor ging liggen. De raad zette een streep door de plannen omdat de gemeente er financieel te weinig aan over zou houden. En dat vindt PSI niet eerlijk.

"De raad had dit plan al financieel goedgekeurd", zegt de advocaat van PSI. "De raad kon alleen nog een beslissing nemen over het bestemmingsplan. Het college had tegen de gemeenteraad moeten zeggen: dit is een gepasseerd station. Er ligt een intentieovereenkomst en die moet uitgevoerd worden."

Zo ga je niet met je burgers om, er is veel tijd en energie in de plannen ingestoken"
projectontwikkelaar

AFSPRAKEN

Oudewater is het daar niet mee eens. Volgens de advocaat van de gemeente is dit hoe het democratische proces verloopt.†"De suggesties van: we zijn aan de dijk gezet, dat is niet zo. De gemeenteraad heeft de mogelijkheid om het plan af te schieten. Daar kun je van vinden wat je vindt, maar dat betekent niet dat de gemeente een wanprestatie levert.†Het college heeft het plan verdedigt, maar de raad wilde het niet." Volgens de raadsman kwam de gemeenteraad tot die beslissing omdat de plannen gewijzigd waren.

Toch voelt PSI zich 'aan de kant gezet op een onrechtmatige manier'. "Zo ga je niet met je burgers om, er is veel tijd en energie ingestoken", laat de projectonwikkelaar weten.†Zijn advocaat: "Op een gegeven moment mag je er toch vanuit gaan dat afspraken worden nagekomen?"

Waarop de advocaat van de gemeente Oudewater tegenwerpt: "PSI zou moeten weten is†dat†een college een zelfstandige bevoegdheid heeft en een gemeenteraad ook. Het college kan de raad niet dwingen een beslissing te nemen."

CLAIM

Op 12 december doet de rechter uitspraak in deze zaak. Als PSI gelijk krijgt dan kan de claim aan het adres van gemeente 1 miljoen euro zijn. Een flinke som geld voor een kleine gemeente als Oudewater. Wat de rechter ook beslist, daarmee heeft Oudewater nog geen nieuw zwembad. En de vraag is wanneer dat nieuwe bad, waarover al 30 jaar gesproken wordt,†er dan wel gaat komen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht