RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Rechter beslist vandaag of Stint weer terug de weg op mag

1/2
UTRECHT/BILTHOVEN - Het is vandaag een spannende dag voor kinderdagverblijven die afhankelijk zeggen te zijn van de Stint. Vanmiddag bepaalt de rechter in Utrecht of het verbod op het rijden met de elektrische bakfiets van kracht blijft.

De Stint mag niet meer op de openbare weg gebruikt worden sinds het treinongeluk in het Brabantse Oss. Daarbij kwamen vier kinderen om het leven die in zo'n bakfiets zaten.

Veel kinderdagverblijven zeggen zonder de Stint met de handen in het haar te zitten. Ze gebruikten de Stints om kinderen te vervoeren. Sinds het verbod moeten ze busjes inzetten. En dat is duur, zeggen de kinderdagverblijven.

Kinderdagverblijf Het Kinderstraatje uit Almere legde zich niet neer bij het verbod en spande een rechtszaak aan tegen het minsterie van Infrastructuur en Waterstaat om het verbod van tafel te krijgen. Vandaag is de uitspraak in dat kort geding.

Verslaggever Anita Sara Nederlof over de rechtszaak


UITSTEL

Gisteren werd nog een verzoek van advocaat Werner van Bentem om de uitspraak uit te stellen zodat de zaak kon worden heropend, door de rechter afgewezen.

De advocaat wilde dat de zaak zou worden heropend omdat het ministerie volgens RTL Nieuws tegenstrijdige en onjuiste informatie zou hebben verstrekt aan de Tweede Kamer en de rechter. De rechter ging niet mee in het verzoek van de advocaat en zal vandaag uitspraak doen en uitleggen waarom de zaak niet werd heropend.

MAKER STINT

Ook voor het bedrijf in Bilthoven dat de Stint maakt is de uitspraak van de rechter erg belangrijk. Eigenaar Edwin Renzen vroeg begin deze week het†faillissement†van het bedrijf aan.

Volgens Renzen is het faillissement een direct gevolg van het verbod van het ministerie: "Er was nog redding mogelijk geweest als we de weg op hadden gemogen. Ik heb investeerders gezocht, maar als je de weg niet op mag, heb je eigenlijk geen product en dus geen bestaansrecht."

ONVOLLEDIGE INFORMATIE

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur verklaarde gisteravond nog in een brief†dat ze niet alle informatie aan de Tweede Kamer heeft gegeven omdat ze een aanvullende politieverklaring over de elektrische bolderkar pas veel later ontving.


Het betrof een aanvullende politieverklaring van een kinderdagverblijf waarin een eerdere melding van de crŤche werd genuanceerd. Toch zegt ze nog steeds achter haar besluit te staan om de Stint te verbieden.

RECHTBANK UTRECHT

De zitting rond het verbod op de Stint begint om 13.00 uur†in de rechtbank in Utrecht en wordt bijgewoond door RTV Utrecht-verslaggever Anita Sara Nederlof. Vanavond zal het verbod ook in de Tweede Kamer worden behandeld.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht