FoodValley wil treinverbinding naar Schiphol behouden

© RTV Utrecht
VEENENDAAL - De samenwerkende gemeenten in de regio FoodValley dringen er bij de provincies Utrecht en Gelderland op aan om de treinverbinding met Schiphol in stand te houden.
NS en ProRail overwegen het aantal intercitystations in de Valleiregio terug te schroeven. Veenendaal-De Klomp zou bijvoorbeeld de status kunnen verliezen. Het heeft te maken met meer 'tienminutentreinen' die de treinvervoerders willen laten rijden tussen grote steden. Dat zou betekenen dat kleinere stations vaker over moeten worden geslagen.
Reizigers over de treinverbinding in Veenendaal
In een brief aan de gedeputeerden pleiten de gemeenten voor twee intercitystops op station Veenendaal-De Klomp en zes op station Ede-Wageningen, de zogenoemde poorten van de regio.Frank Bartelds van gemeente Veenendaal legt uit hoe de adviserende brief aan de twee provincies tot stand is gekomen. "We hebben met alle gemeenten in de regio besproken wat voor iedereen het beste is. We waren het snel met elkaar eens, want de twee stations zijn belangrijke plekken in de regio."
Bartelds begrijpt dat er gekeken wordt naar de mogelijkheden om meer tienminutentreinen te laten rijden. Hij ziet echter teveel negatieve gevolgen voor de regio FoodValley ontstaan. "Het levert heel veel tijdsverlies op voor de reizigers. Bovendien: als er meer stops zijn, dan zou het kunnen dat mensen denken 'ik ga wel met de auto.'"
Vandaag is er bestuurlijk overleg op provinciaal niveau. Vrijdag wordt het advies van de provincie Utrecht en provincie Gelderland aan de minister bekend. Wanneer laatstgenoemde het definitieve besluit neemt, is nog niet bekend. "Maar dat zal niet heel lang meer duren", besluit Bartelds.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.